ПРОБЛЕМА. 46-річний чоловік на власному подвір’ї, яке, до речі, розташоване в центрі Луганська, розбирав знайдені на місцях колишніх боїв боєприпаси та видобував із них вибухову речовину — тол. Чи це було просто захопленням «землекопа» (небезпечним і для нього, і для сусідів), чи засобом заробітку —установить слідство. Але за повідомленням прес-служби управління СБУ в Луганській області, влітку цього року правоохоронці вилучили в нього дві мінометні міни, п’ять артснарядів та сім гранат. Стосовно «землекопа» порушено кримінальну справу за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Нинішнє літо взагалі виявилося врожайним на знахідки, що у народі називають відлунням війни. Днями в лісосмузі неподалік від меморіального комплексу «Партизанська стоянка» в Антрацитівському районі, за повідомленням СБУ, піротехніки Головного територіального управління МНС вилучили та знешкодили два німецьких реактивних снаряди калібру 280 мм. Скоріш за все, «копачі» дістали снаряди з землі, а транспортування з якихось причин відклали «на потім». Півтораметрові реактивні снаряди вагою понад 80 кг кожен перебували в бойовому стані та створювали велику потенційну небезпеку.

З початку року у взаємодії з фахівцями МНС оперативники СБУ вилучили 87 артилерійських снарядів, 82 мінометні міни, 49 детонаторів, два реактивних снаряди калібру 280 мм. Це більше, ніж за весь минулий рік. Ситуація парадоксальна: здавалося б, через 67 років після закінчення війни предметів її вибухонебезпечної спадщини має поменшати, а не навпаки.