ПОДІЯ

Снігурівка на Миколаївщині стала четвертим населеним пунктом в Україні, де встановлено сучасну автоматизовану газорозподільну станцію
 

— Особливість цієї станції — те, що подача газу тут ітиме в авторежимі. Це гарантує повну безпеку її експлуатації й унеможливлює людський чинник, — розповідає Володимир Скачко, голова спостережної ради ПАТ СМУ №24, яке виступає генпідрядником з будівництва газопроводу-відводу. — Її функціональне завдання — знизити тиск газу з високого до середнього під час подачі населенню, а за непередбачуваних ситуацій — автоматично припинити подачу і  вимкнутися.

За його словами, під час прокладання газопроводу будівельників очікували і неприємні сюрпризи: снаряди часів Великої Вітчизняної війни. Керівник будробіт одразу ж повідомив про небезпечну знахідку всі відомства. Ситуація була нештатною ще й тому, що за кількадесят метрів від небезпечного місця проходило залізничне полотно та розпочинався житловий сектор. Але завдяки пильності працівників та чіткій роботі представників МНС трагедії вдалось уникнути. Загалом у цьому місці вилучили 66 вибухонебезпечних одиниць. Додавали проблем й інші «несподіванки»: бетонні плити під землею, безгоспні кабельні мережі та ін. Та це не завадило виконати роботи за графіком.

Газифікація Снігурівки, яку городяни чекали 30 років, уже на фінішній прямій. Її здійснює НАК «Нафтогаз України» за власні гроші у рамках домовленості з Миколаївською облдержадміністрацією. У першу чергу блакитне паливо надійде у 700 квартир 12 п’ятиповерхових будинків у мікрорайоні Снігурівки і дитсадок.

Як зазначають в управлінні капбудівництва, що виступає замовником робіт, газифікація Снігурівки матиме насамперед вагомий соціальний ефект. Можливість підключення до газу отримають 13,3 тисячі жителів міста, а згодом 45 тис. жителів району в 49 населених пунктах. У наступні роки буде газифіковано 40 шкіл, 45 закладів охорони здоров’я, 36 дитсадків, 38 будинків культури, 31 поштове відділення, 36 бібліотек, 42 адмінбудинки. Уже цього року, крім Снігурівки, газифікують ще значну кількість населених пунктів області, адже зі 160 кілометрів підвідних газо?проводів уже прокладено приблизно 100.