ЄВРОПА БЕЗ РОБОТИ. Рівень безробіття в єврозоні оновив рекорд за підсумками жовтня. Показник сягнув 11,7% – це на 0,1% більше, ніж у вересні. В Євростаті визнають: це найгірші цифри за понад 15 років.

Однак експерти не здивовані: економіка валютного союзу скорочується другий квартал поспіль. Компанії змушені заощаджувати витрати, аби якось пристосуватися до нинішніх умов.

Європейський анти-рекордсмен – Іспанія, де без роботи вже понад 26% населення. В Португалії справи на 10% кращі. В Греції роботи не має понад чверть людей. Тим більший контраст з європейським «відмінником» – Австрією. Там показник становить 4,3%.

Експерти вважають, що на зміну тенденції варто чекати не раніше кінця наступного року.

У жовтні 2008 р. рівень безробіття в єврозоні становив 7,8%. За рік додав понад 2%. 2010 р. трохи змінився, перевищивши 10%. У жовтні минулого року показник становив 10,4%. Цього року – рекордні 11,7%.

Таким чином за останні 4 роки безробіття зросло на майже 4%.

Нагальна проблема – молодь. Понад 3,5 млн у категорії «до 25 років» не мають роботи. Поміж країн найгірше справи йдуть знову ж таки в Іспанії та Греції. Більше половини молоді тут не працевлаштовані. Найбільш впевнено себе почувають молоді німці та австрійці.

Загалом у валютному союзі роботи не мають 18,7 млн людей різного віку.

Copyright © 2012 euronews