ОЦИФРОВАНІ РАРИТЕТИ. Бібліотека Бодлейн Оксфордського університету і Апостольська бібліотека Ватикану оцифрують і розмістять в Інтернеті з вільним доступом понад півтора мільйона сторінок стародавніх текстів. Про це повідомили сьогодні представники цих всесвітньо відомих книжкових сховищ.

У цифровий формат, як було заявлено, будуть переведені манускрипти і книги, в основному, за трьома тематичними областям: грецькі манускрипти, друковані книги XV століття і манускрипти давньоєврейською мовою. Дві третіх матеріалів для реалізації проекту надасть Апостольська бібліотека Ватикану. Ініціатори цієї ідеї впевнені, що її втілення в життя дозволить не тільки об'єднати величезні архіви двох бібліотек, а й зробить їх доступними для максимально широкого кола дослідників і читачів.

«Переклад цих стародавніх текстів та зображень в цифровий формат дозволить вийти за межі часу і простору, які в минулому обмежували доступ до знань, - заявила представниця Бібліотеки Бодлейн Сара Томас. - Дослідники зможуть по-новому використовувати ці документи завдяки їх доступності в Інтернеті».

© ИТАР-ТАСС.