ЗДОРОВ’Я ВОДОСХОВИЩА. У Кременчуцьке водосховище на Черкащині недавно випустили майже 50 тонн малька товстолоба, білого амура, коропа та дикоростучого сазана. Іхтіологи кажуть, що це найбільше зариблення Дніпра за кілька останніх років. На закупівлю риби держава виділила 400 тис. грн. Зараз одна рибина важить приблизно 140 грамів. Але вже за рік кожна особина виросте до кілограма.

Як розповів старший інспектор Держрибохорони в Черкаській області Юрій Трофименко, інспекція активно стереже зарибок від бакланів, організувавши цілодобове чергування, а потім охоронятиме від браконьєрів, яких на Дніпрі розвелося чимало.

Зариблення дає змогу не лише поповнити запаси ресурсів водосховища, а й очистити його від водоростей, адже більшість видів — травоїдні. Уже понад два десятки років, за словами начальника іхтіологічного відділу Держрибохорони Андрія Зінченка, у водосховищі не проводили меліорації. Тому зариблення травоїдними організмами якоюсь мірою допоможе позбутися зайвої рослинності. Одна з проблем — поширення так званого водяного горіха, занесеного до Червоної книги України. Рослина не зовсім безпечна для людини, адже провокує алергію та запальні процеси в організмі.