НАУКА. Прем’єр-міністр Микола Азаров вважає за необхідне активізувати розвиток молекулярних досліджень в Україні. Таке переконання він висловив під час зустрічі з лауреатом Нобелівської премії з фізіології та медицини 1991 року Ервіном Неєром, який є головою Міжнародної експертної ради науково-навчального центру «Державна ключова лабораторія молекулярної й клітинної біології».

Микола Азаров розповів Ервіну Неєру, що за останні два роки в Україні встановлено 5 лінійних прискорювачів, а також побудовано 2 центри ядерних досліджень. «По суті, ми створили в Україні кілька центрів, які нічим не поступаються європейським», — сказав він. Крім того, Прем’єр-міністр повідомив, що українські лікарі постійно проходять стажування в європейських центрах.

У свою чергу Нобелівський лауреат зазначив, що був в Україні кілька разів, і вперше ще 1975 року. За його словами, кілька років тому він спостерігав брак фінансування молекулярної біології в Україні. «Коли я був три роки тому в Україні, то побачив, що наука страждає від нестачі грошей і устаткування. Нині я бачу зміни та конкретні зусилля з розвитку досліджень у біомедицині, фізіології та онкології в Україні», — цитує слова Ервіна Неєра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Учений зазначив, що дуже важливо розвивати біомедичні дослідження на високому рівні, оскільки це безпосередньо пов’язано зі здоров’ям громадян. Водночас він зауважив, що фінансування досліджень в Україні забезпечується, але є певні питання, що стосуються тимчасових рамок цього фінансування.У свою чергу Микола Азаров пообіцяв, що питання фінансування буде вирішено.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»