ЗНАХІДКА. Батьківщина «Пересопницького Євангелія», яка нині отримала нове життя, — справжнісінький клондайк для археологів. Вони виявляють тут дедалі більше нових цікавих знахідок. Серед останніх — чимало жіночих давньоруських прикрас. Та чи не найцікавішою з них є бронзова фібула у формі ромба. У княжі часи її використовували як брошку-застібку, яку зазвичай носили на плащах. Унікальність прикраси в тому, що вона збереглася повністю, зазвичай археологи виявляють лише фрагменти фібул. Знайшли її на теренах княжого дитинця, тож, найімовірніше, вважають фахівці, прикраса належала боярині.

— Нині в нашому музеї відкрилася експозиція жіночих прикрас давньоруського періоду. Сформована вона з місцевих знахідок: фібул, перснів, браслетів, підвісок. Отож, якщо сучасні жінки прагнуть запозичити трохи тодішнього колориту, нехай приїздять до нас, — запрошує директор культурно-археологічного комплексу «Пересопниця» Микола Федоришин. — А загалом культурний пласт тут багатий, тож чимало знахідок виявляємо й прямісінько на поверхні.

Втім, уже невдовзі розпочнуться розкопки і в самому селі. Адже археологічна активність Пересопниці, яка приберегла для нас іще багато цікавого, є привабливою для туристів, потік яких зростає.