КВАДРАТНІ МЕТРИ. Наступного року в Черкасах можуть з’явитися нові квартири, в яких можна буде жити, сплачуючи орендну плату забудовнику.

Житла нині будується, зокрема в регіонах, не так уже й багато. І все ж таки, незважаючи на труднощі фінансування, то там, то тут квартири виростають. Приміром, на Черкащині торік було здано в експлуатацію 111 тисяч квадратних метрів житла. Приблизно стільки ж буде й 2012 року. Як повідомив начальник державної архітектурно-будівельної інспекції в Черкаській області Андрій Захарченко, такий же обсяг заплановано й на наступний рік.

Характеризуючи ринок житла в області, він зазначив, що той певним чином активізувався з прийняттям державної програми «Доступне житло». Практично всі компанії області продовжили дозволи на будівельні роботи наступного року, погодили графіки їх виконання. Забудовники готові працювати — у них є майданчики, трудовий ресурс і необхідні кошти, забезпечені згаданою державною програмою. Близько десятка будівельних майданчиків нині мають 80 відсотків готовності.

Проте гальмує будівництво недофінансування програм: на сьогодні, наприклад, без запланованого фінансового підкріплення залишаються вісім із уже укладених угод на житло в новому будинку, що нині зводиться в обласному центрі по вул. Гоголя, 302. Компанії доводиться шукати можливості залучення інших коштів для його прискорення.

Однак навіть у тому разі, якщо будівельники подолають фінансову скруту й закінчать розпочаті роботи, чи зможуть ті, хто конче потребує поліпшення житлових умов, купити так звану соціальну квартиру? За словами віце-президента Асоціації «Група компаній «Добробуд» Юрія Капітоненка, сьогодні більшість споживачів, які звертаються до компанії, не мають достатніх коштів для придбання нового житла. Їм не по кишені купити квартиру з ремонтом, а тим паче таку, де при спорудженні застосовуються високі технології.

— Всі, хто приходить до нас, найперше цікавляться мінімальною ціною за квадратний метр, — розповів представник «Добробуду». — І вже потім уточнюють район, де буде зведений будинок, та з яких матеріалів. Сьогодні найбільший попит  на соціальне житло.

Його комерційна ціна на черкаському ринку нині коливається від 4,5 тис. до 7 тис. грн  за квадратний метр. За прогнозом Юрія Капітоненка, найближчим часом ціни залишатимуться  стабільними.

Тому компанія вирішила з наступного року впровадити в Черкасах новацію, створивши для тих, хто не може дозволити собі придбання власного житла, можливість жити у новій квартирі 10 чи 20 років  і сплачувати при цьому забудовнику орендну плату. Вже сьогодні варіанти часткової сплати навіть при купівлі житла мають неабиякий попит серед черкащан.