ВЛАСНА ДОМІВКА

Борис Колесніков на Дніпропетровщині знайомився з реалізацією програми «Доступне житло»

Щоб «доступне житло» стало справді доступним для пересічної української родини,  її сімейний прибуток на місяць має становити не менш як 5 тис. грн, і тоді буде можливість платити за квартиру в середньому 2 тис. на місяць. «Тому першими областями і містами, обраними для реалізації проекту «Доступне житло», є регіони з високими економічними показниками. Це Донецька, Дніпропетровська області, які посідають перші місця, та інші. Житло будуватиметься там, де найвищі середні зарплати у країні», — сказав Борис Колесніков на нараді щодо ходу реалізації соціальної ініціативи Президента «Доступне житло». У 2013 році за цією програмою в Україні заплановано побудувати 10 тисяч квартир, а до 2015 року — принаймні 100 тисяч.

Відносно недороге житло можна буде придбати під 3%  й у лізинг на 12—15 років. За словами віце-прем’єра, вартість квартир становитиме не більш як 6 тис. грн за квадратний метр залежно від технологій будівництва. На думку Бориса Колеснікова, будинки не повинні будуватися за єдиними проектами, а мають бути індивідуальними. До того ж, згідно зі світовими стандартами, квартири здаватимуть повністю готовими до заселення: з обробкою, паркетом, сантехнікою, кухонним блоком.

Жодних обмежень, окрім відповідного доходу, в придбанні «доступних» квартир не передбачається, сім’я має лише заплатити 15% першого внеску. «На першому етапі матимемо більше заявок, ніж житла, тому єдиним пріоритетом буде наявність хоча б однієї неповнолітньої дитини», — пояснив міністр.

За його словами, рентабельність таких будинків для забудовників становитиме не більше 8—9%, але вони все-таки зацікавлені у співпраці через великі обсяги робіт. Для здешевлення житла комунікації прокладатимуть за рахунок бюджету, а місцева рада виділятиме безкоштовно земельні ділянки. Держава забезпечить проектування із залученням закордонних архітекторів, які навчатимуть наших спеціалістів сучасного панельного домобудівництва.

Дніпропетровщина першою у країні розпочала пілотну реалізацію проекту «Доступне житло». Віце-прем’єр-міністр оглянув в обласному центрі будівельний майданчик на житловому масиві «Лівобережний-3», де  зводять мікрорайон доступного житла, та зазначив, що цей проект реалізується  швидко та якісно. 

А голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул  розповів, що для забудови було надано безкоштовно земельну ділянку, за рахунок обласного бюджету розроблено проектно-кошторисну документацію, також підведено комунікації, що дало змогу істотно знизити вартість одного квадратного метра житла, яка становить 4800 грн. «Це на 30—40% дешевше, ніж середньоринкова ціна у Дніпропетровську», — сказав він.

На цьому житловому масиві буде збудовано 16 п’ятиповерхових будинків на більш ніж тисячу квартир. Крім Дніпропетровська, за таким самим принципом земельні ділянки під будівництво доступного житла вже виділено у Кривому Розі, Новомосковську, Нікополі та Павлограді.