ДУМКИ ЕКСПЕРТІВ.Через значний стрибок цін на бензин бутильована вода від початку року подорожчала на 40%, а влітку, враховуючи сезонний фактор, її ціна виросте до 50%, у порівнянні з першим кварталом, повідомляє Gazeta ua.

Як показало опитування компаній-виробників, сьогодні середні ціни на бутильовану воду з доставкою в Києві становлять від 38 грн до 50 грн за один бутиль.

При цьому ще рік тому ціни на аналогічну продукцію перебували в діапазоні 22-27 грн.

Вартість самої води, як складової виробництва, зовсім не змінилась. Тарифи на розробку артезіанських свердловин, з яких компанії повинні добувати цю воду, не мінялись уже чотири роки поспіль.

Винуватцем цінового стрибка експерти називають нафту й продукти її переробки. Так, за словами президента Асоціації бутильованих вод України Ігоря Пастуха, серед причин на першому місці - паливо, яким заправляють автомобілі, що займаються доставкою.

«Подорожчання бензину, солярки і дизеля негативно відбилося на ціні води для кінцевого споживача. Сюди ж додаються і витрати на обслуговування автомобілів», - пояснив він.

Ще однією причиною є зношеність полікарбонатної тари, з якої виготовляються бутилі. Щомісячний відсоток її списання - близько 7% від загальної кількості.

Незалежні ж експерти вважають, що у виробників зараз прокинувся не зовсім здоровий апетит.

«На несприятливі зовнішні фактори компанії реагують збільшенням цін для кінцевих споживачів. Підняття на 5% однієї зі складових собівартості для кінцевого споживача виливається в додаткові 15% ціни на доставлену воду. В результаті сьогодні столичним виробникам бутиль води обходиться в 10-15 гривень, а продають вони його - по 40-45 гривень», - зауважив директор консалтингової компанії HOD-idea Микола Гуртовенко.

Також, за словами фахівця, з працюючих на сьогодні на столичному ринку 70 постачальників бутильованої води, лише півтора десятка мають власні артезіанські свердловини.

«Понад півсотні компаній беруть воду з-під крана і просто проганяють її через установку зворотного осмосу. Спочатку вони отримують дистильовану воду, потім насичують її необхідними солями та мінералами», - розповів М. Гуртовенко.