ЗАХОПЛЕННЯ 

Буковина робить ставку на подієвий туризм, пропонуючи незабутні враження
 

«Чого хоче турист? Сучасний турист прагне яскравих емоцій», — слушно зауважили місцеві керівники туристичної індустрії від влади і бізнесу і поряд із «зеленим», екстремальним, гірським, річковим активним відпочинком останнім часом активно розвивають таку його складову, як подієвий туризм. Цьому допомагає і відповідний проект транскордонної співпраці в рамках Спільної операційної програми «Румунія — Україна — Республіка Молдова», за півтора роки реалізації якого в області проведено 25 культурологічних заходів із залученням майже 3000 учасників.

Першу скрипку у феєричних туристичних дійствах відіграють, зрозуміло, Чернівці. Високого ∂атунку екшну стає дедалі більше, а з ним — у місті більшає гостей звідусіль.

Яскраві театралізовані дійства створюють Чернівцям особливу святкову ауру. Фото Василя КИЯШКА

— Чернівці варті того, щоб ширше демонструвати світові не тільки унікальну архітектуру, а й самобутність своєї культури, звичаїв, традицій, — зазначає секретар Чернівецької міськради Віталій Михайлішин. — Місто зберегло свою автентичність, але завжди залишається молодим і відкритим до оригінальних ідей. Звичайна прогулянка чернівецькими площами залишить безліч незабутніх вражень. Якщо ж до цього додати участь у цікавих захоплюючих подіях, то Чернівці і Буковина стануть яскравою згадкою на все життя. Приємно відзначити, що цього року на одному з найбільших світових виставкових майданчиків туристичного бізнесу ITB Berlin, участь в якому взяли 187 країн, Чернівці гучно заявили про себе зокрема й таким неперевершеним дійством, як Буковинська Маланка, котре найбільш яскраво і повноцінно демонструє національний колорит краю. За висновками експертів Кельнської бізнес-школи, стенд з представленням Чернівців увійшов у топ-10 найкращих експозицій цього чи не найпрестижнішого міжнародного туристичного форуму…

Тож фольклорно-етнографічні фестивалі писанкарства, «Маланка-Фест», «Буковинські джерела» з майстер-класами стародавніх народних ремесел, міжнародні концерти-змагання вуличних оркестрів (там-таки — на міських вулицях!), дні Різдвяного й Петрівського ярмаркування, а поруч із ними етапи Чемпіонату світу та Європи з мотокросу і ще чимало інших культурно-подієвих імпрез уже дали змогу сформувати туристично-фестивальну мережу Чернівців та області з понад 100 яскравих заходів, цікавих для гостей краю будь-якої пори року. Майстер-класи з народних ремесел так припали до снаги їх учасникам, що Чернівецька міськрада ухвалила рішення про заснування постійно діючого містечка майстрів «Чернівецький Узвіз» біля однієї з найпопулярніших зупинок міських туристичних маршрутів — площі Турецької криниці.

До всіх фестивальних приємностей щойно додалася новина про те, що незабаром Чернівці перетворяться на суцільний концертний майданчик: відомий на всю країну фестиваль сучасної пісні «Червона рута», який зародився саме у Чернівцях на зорі нашої незалежності, проводитиме тут відбіркові тури. Переможці отримають право виступати у фіналі, який відбудеться наступного року у Києві.