СТИЛЬ. У загальнонаціональному рейтингу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Сумський держуніверситет посів третю позицію. А це означає: наука та якість підготовки фахівців тут на належному рівні. Трохи несподіваною стала новина про те, що за підсумками минулого сезону на Всеукраїнських спортивних іграх команди університету вибороли друге місце у категорії вишів, де немає  спортивних спеціальностей. Так непрофесіонали переграли багатьох профі, що не може не тішити спортивну гордість.

Щоб збагнути цей феномен, не варто шукати глибинне коріння. Відповідь проста: у цьому виші не розділяють науку, навчання, спорт, а успішно їх поєднують. 

Фізичною культурою в університеті  захоплюються приблизно дві тисячі студентів, магістрантів, аспірантів та майже 500 школярів. Без вихідних із 7-ї до 22-ї години працюють спортивні споруди: плавальний басейн, стадіон, зали спортивної хореографії, єдиноборств, настільного тенісу, стрілецький тир, ігрові майданчики зі штучним покриттям, веслувальна  й лижна бази, клуб інтелектуальних спортивних ігор.

Нещодавно введено в дію новий навчальний корпус із сучасною спортивно-танцювальною залою. Значної уваги надають спортивно-оздоровчим заходам: придбано майновий комплекс у сосновому лісі на березі річки Псел, де створено спортивно-оздоровчий заклад «Універ», а для фізичної реабілітації незабаром відкриється санаторій-профілакторій.

До послуг студентів — 60 секцій, роботу яких забезпечують понад 70 висококваліфікованих фахівців. Серед них  кандидати наук, доценти, тренери вищої категорії  й заслужені тренери України. Тож, стверджує ректор Анатолій Васильєв, народну мудрість про навчання і труд, що поруч ідуть, слід доповнити і словом спорт.

Нині серед студентів і магістрантів  є учасники і призери  Олімпійських ігор, чемпіонатів світу і Європи. Це борець вільного стилю Катерина Бурмістрова, легкоатлетка Вікторія П’ятаченко, боксер Тарас Шелестюк, біатлоністи Сергій Седнєв, Вікторія та Валентина Семеренки, Юлія Джима.   

Є чим похвалитися і в командних видах спорту. Торік у статусі віце-чемпіона Європи з футзалу університет ушосте поспіль виграв студентську першість України. А волейболісти команди «Хімпром-СумДУ» здобули титул чемпіонів-2012 серед команд вищої ліги. Не за горами Всесвітня універсіада-2013, тож сумчани готуюється гідно представити на ній свій університет.