ПРОГНОЗИ. До 2020 року в Україні буде створено 6 млн нових робочих місць. Про це під час прес-конференції сказав віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко, передає УНН.

За словами С.Тігіпка, економічна криза сформувала серед більшості країн світу серйозне завдання – створення додаткових робочих місць. У США на це планують виділити 1,4 трлн, надзвичайно гостро питання стоїть у Європі та РФ. Для України це також є проблемою №1, адже наразі 12% українців – безробітні.

«Маємо завдання створити й легалізувати 6 млн робочих місць до 2020 року. Це абсолютно реалістичне завдання для влади», – сказав він.

Наразі в Україні налічується 14 млн легальних робочих місць, і для створення зазначеної С.Тігіпком кількості необхідно покращувати інвестиційний клімат, створювати умови для розвитку стратегічних галузей і робити ринок праці більш гнучким. Наразі це все впроваджується: податковим законодавством зменшено кількість податків з 42 до 23, найближчим часом буде зменшено до 9, працює Митний кодекс, введено єдиний соціальний внесок, проводиться робота з реєстрування майна та землі.

За словами С.Тігіпка, необхідно зменшити кількість контрольних органів, послабивши таким чином тиск на бізнес, а також необхідно повернутися до автоматичного повернення ПДВ. Щодо стратегічних галузей, то наразі деякі преференції мають літако- та суднобудівні галузі, ІТ- і готельний бізнес.

«Треба проаналізувати цю ситуацію, що ці пільги дали й вирішити, що залишити, що додати», – зазначив він.

Щодо гнучкості ринку праці, то необхідно узгодити ситуацію із житлом, соціальною інфраструктурою, аби робітник, який переїжджає в інше місто на нове місце роботи, мав усе необхідне.

«Створення 6 млн робочих місць до 2020 року – це абсолютно реалістично. Подивіться, приблизно 4 млн осіб працює нелегально. Кількість тих, хто виїхав і працює за кордоном, мінімум 3 млн», – сказав С.Тігіпко.

Він наголосив, що впровадження всіх зазначених вище факторів сприятиме швидкому створенню легальних робочих місць в Україні.