КОЛЕГІЯ

Деяким районам області слід використати  резерви для зростання

Черкаська область зберігає позитивну динаміку зростання економіки і входить у першу десятку регіонів за основними соціально-економічними показниками, наголосив під час колегії облдержадміністрації її голова Сергій Тулуб. Можна було б, підбиваючи економічні підсумки, наголосити, що з початку року в області зросли зарплати на 17,6% і надходження до бюджетів, які вже перейшли 5 млрд грн.

Та колегія зосередила увагу на резервах кожного з районів і розглянула питання, які гальмують розвиток економіки. Питання сьогодні має стояти так: що зробила обласна влада, аби позитивні зміни відчула кожна людина? Аналізуючи економічний стан районів, учасники звернули увагу, приміром на те, що у Драбівському обсяг реалізованої промислової продукції на душу населення становить лише 180 гривень. Це майже в сто разів менше за середньообласний показник! І хоч район цей далеко не промисловий, усе-таки резерви використовуються слабко. Один із них — створення підприємств із переробки сільгосппродукції. Немає такого підприємства і в Лисянському районі. Тут навіть хліб завозять з сусідніх.

Якщо в області загалом поголів’я худоби збільшується, то  в Тальнівському, Смілянському та Кам’янському — зменшується.

Над поліпшенням соціально-економічної ситуації в області мають ефективніше працювати керівники обласних управлінь та районів, переконаний керівник області. Проблем, які потрібно розв’язати, — безліч. Це й недостатня ефективність використання орендованих земель у районах, збереження родючості земель,  відновлення водного балансу області,  залучення іноземних інвестицій, нестача житла для малозабезпечених верств населення, зокрема дітей-сиріт, інвалідів, недостатній розвиток  туризму. Не може не викликати занепокоєння високий рівень безробіття та невиплата в окремих районах зарплати. 

Особливу увагу учасники колегії звернули на ремонт доріг як одну з найболючіших проблем для черкащан. Якщо в області у середньому використали для оплати виконаних робіт майже 77% виділених для цього коштів, то у місті Ватутіне — лише 43, в Чорнобаївському районі — 60, а в Звенигородському — 64%.

Цілком очевидно, що керівникам на місцях належить ще багато працювати, щоб кожен відчув не лише заклики до поліпшення ситуації, а й реальні зміни на краще.