НА ШЛЯХУ ДО ДЕРЖАВНОСТІ.У Генеральній Асамблеї ООН готуються до голосування щодо статусу Палестини. Кілька американських дипломатів та вищих чиновників спробували в середу відрадити Махмуда Аббаса від голосування і пропонували відкликати проект резолюції, яка в разі ухвалення дозволить Палестині стати «державою-спостерігачем» в ООН.

Сполучені Штати разом з Ізраїлем вважають, що такий крок з боку Палестини завадить поверненню до мирних двосторонніх перемовин. Таку позицію підтвердила і Гілларі Клінтон:

«Дорога до двостороннього вирішення між державами, що відповідатиме очікуванням палестинців, пролягає через Єрусалим та Рамаллу, а не через Нью-Йорк».

У переддень голосування понад десять країн Європи висловилися за підтримку резолюції. Проте Європа не має спільної позиції. Велика Британія підтримає резолюцію лише за певних умов, або й утримається, а Німеччина та ще кілька країн голосуватимуть проти. Самі ж палестинці не мають сумніву в успіху резолюції:

«США весь час відчайдушно намагалися перешкодити нам, зупинити нас, вони погрожували нам і таке інше. А тепер вони розуміють, що це трапиться, і що вони не в змозі зупинити процес, бо у даному випадку не мають права вето», – каже палестинський дипломат Ханан Ашраві.

Лідери Палестини вважають, що підвищення статусу в ООН допоможе палестинцям заручитися міжнародною підтримкою та стане першим кроком до отримання державності та до визнання Східного Єрусалима столицею автономії. 

Copyright © 2012 euronews