ПЕРЕДМОВА

Сьогодні збірна України відкриє новий футбольний рік товариським  матчем з норвежцями

Гравці національної дружини прибули до іспанської Севільї в доброму настої. Особливо це стосується футболістів донецького «Шахтаря». Андрій П’ятов, Олександр Кучер, В’ячеслав Шевчук, Тарас Степаненко і Марко Девіч зустрічають другу половину сезону в чудових кондиціях.

На першому тренувальному зборі в ОАЕ гірники впевнено обіграли російського чемпіона — пітерський «Зеніт» — 3:1. Згодом уже в Іспанії підопічні МірчіЛуческу, які готуються продовжити боротьбу в Лізі чемпіонів, поклали на лопатки нинішнього лідера Прем’єр-ліги сусідньої країни ЦСКА — 2:0. На жаль, не зможе допомогти партнерам центральний захисник помаранчево-чорних  Ярослав Ракицький. За інформацією лікарів донецького клубу,  він був у контакті з вірусною інфекцією: хтось із гірників захворів на вітряну віспу. Оскільки гравець міг стати потенційним переносником цієї хвороби, було прийнято рішення не піддавати ризику команду. 

 Турнірне становище української збірної не дає змоги експериментувати. Фото з сайту ФФУ

За бажанням лінію атаки української збірної можна цілком скласти з гравців «Дніпра». Два Євгени — Коноплянка і Селезньов, Руслан Ротань, Роман Зозуля і Денис Олійник, який востаннє отримував запрошення у збірну в червні 2011 року, підтвердили свій потенціал у контрольних зустрічах. На Піренеях командаХуанде Рамоса здобула вольовуперемогу надмосковським «Динамо» — 3:1.

Непогане враження залишили успеціалістів дії кандидатів у збірну в спарингу між київським «Динамо» і «Анжі» з Махачкали. Зустріч, яка пройшла в жорсткій боротьбі (з поля було вилучено Аруну і Діарра), принесла закономірнy нічию — 2:2. Трохи пізніше приєднався до синьо-жовтих дебютант головної команди Андрій Богданов, якому на прохання тренерського штабу київського «Динамо» дозволили взяти участь у контрольній грі проти румунського «Оцелула». Кияни пермогли — 1:0, Богданов провів на полі 69 хвилин.

Цікаво порівняти результати контрольних ігор російських і українських команд під час тренувальних зборів. Особливо з урахуванням постійних розмов про гіпотетичний чемпіонат СНД: вітчизняні клуби здобулишість перемог,двічі поступилися, а одна зустріч завершилася внічию.

— Утовариських спарингах гравці «Динамо»і «Дніпра»натлі своїх суперників мали вигляд напрочуд впевнений, — підкреслив під час зустрічі з журналістами новий керманич синьо-жовтих Михайло Фоменко. — Однак  треба зважати на специфіку контрольних ігор. Ці матчі відчутно відрізняються від реальних, у яких команда грає основним складом, а тренер може зробити максимум три заміни. На тренувальних зборах склад команд може змінюватися щопівтайму.  Та загалом кияни і дніпропетровці справили хороше враження своїми фізичними кондиціями.

Як відомо, допомагатимуть головному тренерові заслужені майстри спорту  Володимир Онищенко і Олександр Заваров, а також Валерій Душков. З воротарями  працюватиме екс-голкіпер харківського «Металіста» Юрій Сивуха. За словами головного тренера, турнірне становище команди вимагаємаксимальної концентрації від кожного футболіста. 

— Зараз немає авантюрного футболу, — зазначив М. Фоменко. — Сучасний футбол запрограмований та добре організований. Тому обиратимемо передовсім тактичні варіанти, які добре знайомі ключовим виконавцям.  Турнірне становище української збірної не дає нам змоги експериментувати.

Призначення на сьогоднішній матч між національними збірними України та Норвегії отримали іспанські рефері. Головний арбітр — Карлос Клос Гомес. Його асистенти Хав’єр  Агілар Родрігес і Теодоро Собріно Маган. Гра розпочнеться о 19.00 за київським часом.

ПРЯМА МОВА

Михайло ФОМЕНКО,
головний тренер збірної України:

— Завдання потрапити до фінальної частини чемпіонату світу-2014 з порядку денного ніхто не знімав.Хоча зробити це буде дуже складно. На цьому етапі ми програємо збірним, які вже давно працюють під керівництвом одного тренера. Головним випробуванням для нас буде гра з Польщею 22 березня у Варшаві. Якщо там хлопців спіткає невдача, наші шанси стануть суто теоретичними.