АПК. Україна планує посилити свою присутність на Чиказькій товарній біржі. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

Під час робочої поїздки до США він провів переговори з керівництвом Чиказької товарної біржі. «Ми обговорили умови, які потрібно створити, щоб запровадити ф’ючерсні контракти на вітчизняне насіння соняшнику, соняшникову олію, ячмінь і кукурудзу. Також ми ще раз порушили питання про відкриття у першій половині 2013 року майданчика Чиказької біржі в Україні і початок ф’ючерсних торгів у гривні», — зазначив міністр.

Робота майданчика дасть можливість селянам знати, яка ціна на зернові буде наступного маркетингового року. Ще два роки тому, коли починалися жнива, аграрії могли втрачати до 30 — 40% своїх доходів, оскільки не знали, яка вартість зерна, а зернотрейдери використовували цю ситуацію. «Минулого року Аграрний фонд узяв на себе функцію орієнтира цін на зернові, а Чиказька біржа — на продовольчу пшеницю. Тож ми хочемо, щоб орієнтиром був біржовий майданчик», — зауважив Микола Присяжнюк.