КРИМІНАЛ

Фокус «факірам» не вдався

І до чого тільки додумаються крадії, аби обвести недосвідчений народ навколо пальця! Не треба й штукаря. Такі фокуси покажуть, що ну!  Приміром, із зерном. Працівники одного із сільгосптовариств зуміли так закамуфлювати його в 25-метрових бункерах, що зерно нібито там зберігалося і в той же час… його там не було.

Геніальний план визрів у голові одного з працівників підприємства. Суть його —  укласти договір про складське зберігання кукурудзи з Аграрним фондом України. За угодою за ці послуги надходила б чимала плата, а от зерно б там не зберігалося.

Задумано — зроблено. Договір уклали і для тимчасового зберігання отримали 15 тисяч тонн зерна, які, згідно з документацією, зберігали в орендованих товариством складських приміщеннях одного із заводів Христинівського району на Черкащині. Оплата за послуги надходила справно: щомісяця 262 тис. грн.

Так би й було «на зберіганні» те збіжжя, однак спритники надумали тихенько його продати, а контролерам запудрити мізки. Так і зробили, поклавши до власних кишень кругленьку суму. А службові особи товариства, вводячи в оману Аграрний фонд, виписували фіктивні складські квитанції, які вносили до єдиного державного реєстру.

Тим часом оборудкою зацікавилися працівники УБОЗу. Відвернути увагу правоохоронців махінатори вирішили за допомогою фокусів: порожні 25-метрові бункери для зберігання зерна заради маскування перекрили дерев’яними перегородками, на які тоненьким шаром насипали зерно. Прийдуть контролери, глянуть на «повні» бункери й заспокояться: всі умови договору, мовляв, виконуються.

 Але на всякого мудрагеля, як мовиться, обов’язково свій простак знайдеться. Правоохоронці чомусь не повірили на слово підприємцям та й заглянули до бункерів, де під дерев’яними перегородками, окрім мишей, не виявили нічогісінько. Тож слідче управління УМВС України в Черкаській області взялося за справу і закінчило розслідування цих протиправних дій, а кримінальну справу за ознаками серйозних злочинів направило до суду. За попередніми підрахунками, організатори злочинної групи відмили коштів на загальну суму понад 16,5 млн грн. Усього ж державі завдано збитків більш як на 23,5 млн. У ході досудового слідства 3,5 млн грн відшкодовано, на майно вартістю понад 8 млн грн накладено арешт. Фокус христинівським «факірам» не вдався. Тонкощі свого «мистецтва» вони пояснюватимуть у суді.