ПЕРЕВІРКА

Підприємства морського транспорту Одещини готові до безаварійної роботи в осінньо-зимовий період

Галина РАДІОНОВА
для «Урядового кур’єра»

Такі висновки зробила комісія Укрморрічінспекції, яка здійснила комплексну перевірку готовності до зими в Одеському, Іллічівському, Южному, Білгород-Дністровському морських портах і у КП «Морська пошуково-рятувальна служба». Крім морської складової, перевіряли всю берегову інфраструктуру, наявність запасів пально-мастильних та інших матеріалів, готовність підрозділів до дій в умовах надзвичайних ситуацій внаслідок погіршення погодних умов та з техногенних причин.

«Граніт» готовий до гасіння пожеж. Фото надані Міністерством інфрастуктури України

Аби переконатися, чи справді готові до надзвичайних ситуацій відповідні служби, позапланово перевірили боєздатність аварійно-рятувальних служб Одеського порту. Зокрема на суховантажі «Адмірал Де Рибас», що був у відстої біля 28-го причалу, виникла умовна пожежа, і її слід було погасити. До порятунку судна комісія порту з техбезпеки та надзвичайних ситуацій залучила команди «Адмірал Де Рибас» і найближчих суден, а також караул відомчої пожежної команди №1, аварійно-рятувальну машину, пожежний аварійно-рятувальний буксир «Граніт» з рейдовою пожежною командою, буксири «Кентавр», «Пеленг» і «Труженик» з боновими загородженнями, три судна-нафтосміттєзбирачі, бот «Фідонісі» з водолазною групою, бригаду ліквідації аварійних розливів нафти, швартову бригаду.

Рятувальники на сторожі. Фото надані Міністерством інфрастуктури України

За словами заступника голови Укрморрічінспекції Миколи Севиріна, такі перевірки триватимуть до кінця листопада. «Зима не повинна стати несподіванкою для підприємств морського транспорту, — наголосив він. — Ми маємо бути готові до холодів та будь-яких надзвичайних ситуацій, щоб завершити рік з мінімальними втратами та хорошими економічними показниками».

Підбиваючи підсумки контрольно-наглядової діяльності за безпекою мореплавства на підприємствах морегосподарського комплексу країни у січні—вересні 2012 року, заступник голови Укрморрічінспекції зауважив, що за цей період аварійність на морському і річковому транспорті знизилася на 48% (40 випадків проти 76).