МЕТА. Україна завершила роботи зі спорудження пускового столу в рамках реалізації спільного з Бразилією проекту створення космічного ракетного комплексу «Циклон-4». Про це повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з міністром науки, технологій та інновацій Бразилії Марком Антоніо Рауппом.

«Наше співробітництво в космічній галузі в рамках програми «Циклон-4» на пусковому центрі Алкантара вступає в завершальну стадію, тому ми хочемо звернути вашу увагу на необхідність позитивного рішення бразильською стороною щодо фінансування будівництва об’єкта. Зі свого боку хочу вас поінформувати, що практично завершено розробку пускового столу», — уточнив Прем’єр. (Бразильський гість згодом побував у Дніпропетровську в КБ «Південне» і на власні очі побачив це обладнання).

За цим проектом українська сторона здійснює розробку та виготовлення наземного технологічного обладнання, необхідного для виконання повного комплексу робіт із ракетою-носієм на пусковому центрі Алкантара в процесі підготовки до запуску української ракети-носія «Циклон-4». Водночас бразильська сторона здійснює будівництво капітальних споруд та комунікацій на всіх об’єктах наземного комплексу.

Глава уряду додав, що спеціалісти наших країн  вже розпочали обговорення спільної розробки і створення ракети-носія нового покоління «Циклон-5» та кооперації зі створення супутників, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Надзвичайно цікавою є спільна розробка ракетоносія нового покоління «Циклон-5» та кооперація у створенні супутників і моторобудуванні, також ми готові співпрацювати з бразильською стороною у створенні спільних підприємств, які випускатимуть продукцію за українськими технологіями», — продовжив свою думку Микола Азаров.

У свою чергу Марк Антоніо Раупп наголосив, що позитивний досвід співпраці України та Бразилії в космічній галузі слід поширювати й на інші сфери: «Наші можливості розвитку космічної галузі надзвичайно перспективні. Цей позитивний досвід  плануємо розповсюджувати й на інші напрямки партнерства».

До слова, договір між Україною та Бразилією про довгострокове співробітництво у використанні ракети-носія «Циклон-4» на пусковому центрі Алкантара підписано 21 жовтня 2003 року. Будівництво комплексу в Бразилії розпочалося у вересні 2010 року.  Перший пуск ракети-носія «Циклон-4» заплановано на кінець 2013 року.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»