ДУХ СТАРОВИНИ. «Фортеця шести держав» — так називали місто на Десні, яке було добре укріпленим від часів Київської Русі практично до кінця ХVІІІ століття. І воно цілком виправдовувало цю назву: змінювалися часи, і кожна нова влада хотіла мати тут свій форпост, зміцнюючи стіни стародавнього Дитинця.

Нині, коли від колишньої Цитаделі лишилися лише гармати, дуже спокусливою здається ідея «історичного накладення» на сучасний Вал. Це й зробили дослідники Сергій Сергєєв та Ігор Ігнатенко, котрі ретельно вивчили збережені до сьогодні як в місцевому історичному музеї, так і в Центральному архіві м. Москви плани і схеми фортеці кінця ХVІІ — початку ХVІІІ ст., а також письмові джерела та результати археологічних розкопок. Потім до гурту приєднався фахівець комп’ютерної графіки Андрій Дєдов, який зобразив працю науковців візуально. Так народилася об’ємно-просторова віртуальна реконструкція Верхнього замку.

— Міцність фортеці — у її стінах, — переконаний науковець Ігор Ігнатенко. — Чернігівська Цитадель (Верхній замок) на оточеному глибоким ровом високо насипаному Валу була споруджена з дубових колод, викладених двома стінами, аршинний проміжок між якими утрамбовувався грунтом. Це давало захист від артилерійських ядер. Фортеця мала 7 охоронних веж та 20 гармат. За її стінами перебував військовий гарнізон та будівлі з військовими і продовольчими запасами. На галереї складалися «катки» — дерев’яні колоди, які під час штурму скочували згори на ворогів.

Найукріпленіша фортифікаційна споруда брама. Фото надане НАІЗ "Чернігів стародавній"

Найпотужнішим укріпленням Верхнього замку була в’їзна брама. На ній, як згадується у Розписному списку 1682 року, були розміщені 4 гармати і 50 стрільців. Фортеця була поєднана двома хвіртками з верхнім містом і солдатською слободою (внизу, на подолі), які теж охоронялися караульними. На прохання солдатів у фортеці було збудовано церкву чернігівських святих — князя Михайла і боярина його Федора. Вона стояла на тому місці, де був кам’яний храм ще за доби Київської Русі.

За словами дослідників, нині виконано лише першу частину роботи по віртуальній реконструкції Верхнього замку. На жаль, відбудувати його в натуральному вигляді вже не вдасться, оскільки вже втрачено приблизно чверть площі, на якій він розташовувався. Зате можна замовити і виставити на Валу міні-реконструкції. Генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Курданов запевнив, що роботу в цьому напрямі вже розпочато.