АРМІЯ. Кабінет Міністрів на своєму засіданні 22 серпня схвалив постанову, згідно з якою у жовтні-листопаді цього року на строкову військову службу буде призвано 18 тис. 900 осіб — майже на 8 тис. призовників менше, ніж торік восени. Вже традиційно найбільше новобранців — 12 тис. 500 юнаків поповнять лави Збройних сил, ще 5 тис. 400 призовників одягнуть однострої Внутрішніх військ МВС України, а тисяча «скуштують» служби в Державній спеціальній службі транспорту. Одночасно з усіх цих структур у запас будуть звільнені військовослужбовці, які відслужили встановлені терміни строкової військової служби.

Скорочення кількості молодого поповнення — не єдина особливість цьогорічної осінньої призовної кампанії. Свої корективи у процес призову вже внесли чергові парламентські вибори, що відбудуться 28 жовтня. Аби майбутні воїни змогли безперешкодно проголосувати, їх відправлятимуть до війська у два етапи -— з 5 по 12 жовтня і з 1 по 23 листопада. Безперечно, це внесе певні корективи в організаційну роботу військових комісаріатів, але на якість призову вплинути не повинно. У військових частинах, як і завше, чекають насамперед на всебічно розвинених молодих людей, котрим до снаги буде навчатися не лише азів бойової майстерності, а й стати повноцінними воїнами-захисниками рідної землі.

На тлі реформування української армії, коли в життя починає втілюватися перспективна модель Збройних сил, це надзвичайно важливо, зазначив під час недавніх урочистостей з нагоди Дня Незалежності міністр оборони України Дмитро Саламатін. Глава оборонного відомства наголосив, що етап стагнації у війську в минулому, і нині розпочато переозброєння армії новими зразками військової техніки, а вимоги до професійності зростають у рази. Державна комплексна програма реформування і розвитку Збройних сил України на період до 2017 року передбачає, що за умови належного ресурсного забезпечення вже в найближчі часи армія мусить стати потужним і професійним військом.