Більшість продуктів викликає у людини серйозну залежність під час їжі. Як стверджують дієтологи, особливо сильне звикання виникає під час вживання цукру, на який мозок реагує як на своєрідний наркотик.
Дієтологи провели масштабне дослідження на щурах. Гризунів деякий час підгодовували цукром. Потім, коли їх позбавили цього продукту, щури починали перемикатися на алкоголь.
Залежність у гризунів викликав хліб. Вчені пов'язали це з тим, що в його склад входять клейковина і дріжджі.
Крім того, гризуни активно їли продукти, що містять глутамат натрію. Серед них ковбаса, чіпси, сухарики. У список «залежних», за даними дослідження, увійшла і сіль. Фахівці відзначили, що вона впливала на певні рецептори, викликаючи почуття задоволення.
Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»