АКЦЕНТ. Прем’єр-міністр Микола Азаров вважає високий збіг офіційних результатів виборів Центрвиборчкому, екзит-полів та соцопитувань на парламентських виборах 2012 року класикою чесного і демократичного волевиявлення громадян. Про це він заявив під час зустрічі з послом США в Україні Джоном Теффтом.

«Дані, оприлюднені на сайті ЦВК, загалом збігаються із даними екзит-полів та тими даними, які були представлені соціологами. Це класичний приклад проведення вільних, демократичних виборів. Про які фальсифікації можна говорити, якщо фактично повністю збіглися офіційні дані з даними екзит-полів?» — запитав Микола Азаров.

Він підкреслив, що уважно вивчає звіти й повідомлення та оцінки спостерігачів, які оприлюднюють. «Для нас надзвичайно важливі об’єктивні оцінки, і ми робимо з них висновки, щоб поліпшити у майбутньому практику проведення демократичних виборів. І ми вдячні спостерігачам за їхні оцінки та зауваження.

Водночас коли нам пред’являють претензії, я б хотів, щоб такі претензії були предметними. У деяких звітах я не побачив жодного конкретного прикладу порушень. І я був би вдячний місіям, щоб вони надали нам такі конкретні приклади, аби ми могли в них об’єктивно розібратися», — сказав глава уряду.

Він зауважив: безпрецедентні зусилля української влади щодо забезпечення прозорості й демократичності парламентських виборів повністю виправдалися.

Микола Азаров і Джон Теффт також обговорили питання подальшого розвитку двосторонніх відносин. «Ми задоволені динамікою українсько-американських відносин на найвищому рівні.

Ми зацікавлені у поглибленні нашої співпраці зі США у сферах розвитку демократії, проведенні соціально-економічних та інституціональних реформ, нерозповсюдження зброї масового ураження, гарантування ядерної безпеки, залучення американських інвестицій у сферу науки і технологій, модернізацію енергетичного комплексу тощо», — сказав глава уряду. Він наголосив, що подальший розвиток двостороннього політичного та економічного діалогу зі США є одним із пріоритетів України, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»