СПІВФІНАНСУВАННЯ

Може, мешканці складуться?

У Держбюджеті 2012 року виділені 60 млн грн на капітальні ремонти гуртожитків, які передають із державної власності до комунальної, щоб потім мешканці могли приватизувати свої кімнати. Як повідомили в прес-службі Мінрегіону, якщо до цієї суми додати співфінансування з місцевих бюджетів, цього б вистачило для капітального ремонту приблизно 120 гуртожитків. Кабмін своєю постановою №822 від 5 вересня затвердив Порядок використання цих коштів. 50% потрібної суми дає держава, а ще 50% має знайти місцева влада.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк, коментуючи цю постанову, зауважив: «До 20 вересня 2012 року триває прийом необхідного пакета документів для участі в зазначеній програмі. Ми розраховуємо на зацікавленість і активність місцевої влади, оскільки це реальна допомога держави мешканцям гуртожитків».

Здавалося б, у Мінрегіоні мала б уже утворитися черга з бажаючих  отримати ці кошти. Але…

Як зауважив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександр Аліпов, у повному обсязі відповідну проектно-кошторисну документацію надали тільки Житомирська та Львівська обласні держадміністрації, і то — лише на три гуртожитки. Один із них у Новограді-Волинському, та два у Дрогобичі. Найближчим часом, за словами заступника міністра, очікуються пропозиції ще з 11 регіонів. Коли відповідні документи надійдуть до Мінрегіону, буде сформовано перелік об’єктів, які підлягають ремонту, визначено розпорядників коштів нижчого рівня, а потім до них спрямують кошти.

Однак не у всіх областях поспішають ремонтувати гуртожитки. Так, Луганська, Волинська й Тернопільська обласні держадміністрації офіційними листами повідомили, що не братимуть участі в програмі приватизації гуртожитків через неможливість забезпечити співфінансування. Чи означає це, що для мешканців гуртожитків у цих регіонах термін приватизації їхніх кімнат буде відкладений? Втім, очільник Мінрегіону вважає, що гроші варто пошукати, і це не обов’язково мають бути кошти з місцевих бюджетів. Можливо, зауважив Анатолій Близнюк, мешканці гуртожитків, бажаючи пришвидшити час отримання своїх помешкань у власність, долучаться до справи власними коштами. У цьому є певна логіка. Ось тільки справедливості небагато. Бо в одних регіонах місцева влада шукає можливості підставити «фінансове плече» мешканцям гуртожитків, а в інших — розписується у своєму безсиллі…