ПАТРУЛЬ

Разом із міліціонерами за порядком у місті стежитимуть 55 дружинників

Додержання правопорядку на черкаських вулицях віднині контролюватимуть не лише представники правоохоронних органів, а й звичайні жителі міста, які вступили до лав громадських формувань з охорони  громадського порядку, в минулому добре знаних як народні дружинники. Ініціатором створення добровільних народних дружин (ДНД) виступила міська влада, яку охоче підтримали правоохоронні органи.

Роботу ДНД організовано на громадських засадах, зарплату отримуватимуть лише командири громадських формувань, які й складають графіки патрулювань та контролюють роботу дружинників. Крім того, з міського бюджету компенсуватимуть витрати на оренду приміщень, де розташовуватимуться пункти ДНД, комунальні послуги, а також на форму та спецзасоби для народних дружинників.

На щоденні рейди вулицями міста виходять патрулі у складі одного правоохоронця та двох дружинників. Рейди тривають з 16-ї до 22-ї години взимку та до півночі влітку.

Загалом в обласному центрі згідно з графіком патрулюватиме 55 дружинників. Кожен із них виходитиме на чергування не частіше ніж двічі на місяць.

Форма для дружинників обов’язкова. Фото надане автором

До лав ДНД вливаються як колишні працівники правоохоронних структур, які вже на пенсії, так і звичайні активісти. Проте для всіх обов’язковими умовами є добра фізична форма та відсутність судимостей. Обов’язково відбувається співбесіда і спеціальне тестування, яке виявляє психологічні особливості та особливості поведінки претендента у незвичайних ситуаціях. Після цього новоспеченому дружинникові видаватимуть спеціальне посвідчення.

Заступник начальника управління громадської безпеки УМВС України в Черкаській області Сергій Альошкін вважає, що робота ДНД стане відчутною допомогою правоохоронцям. Їм допоможуть і відеокамери, встановлені в місцях масового відпочинку. Поліпшенню криміногенної ситуації сприяє також і прийняте міськрадою  рішення про обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів на території міста, а також заборона такої торгівлі у нічний час.