ПЛАНИ

В обласному бюджеті на 2013 рік основна ставка робиться  на соціально захищені видатки

Під завісу 2012 року Дніпропетровщина таки встигла прийняти бюджети області і місцевих громад, програми соціально-економічного розвитку регіону на 2013 рік і ще низку основних регіональних. Зокрема,  «Освіта Дніпропетровщини на 2012—2015 роки», Програму відновлення систем зрошувального землеробства у Дніпропетровській області на 2013—2021 роки.

За словами начальника головного фінуправління Дніпропетровської облдержадміністрації Станіслава Молокова, у кошторисі на 2013 рік передбачено 7 965 630,3 тис. грн доходів і 7 963 846,6 тис. грн витрат. 

«Майже 90% обласного бюджету — соціально захищені видатки, — уточнив голова Дніпропетровської облради Євген Удод.  — Це дасть змогу забезпечити подальший розвиток регіону і функціонування всіх об’єктів соціально-культурної сфери, виплату зарплати бюджетним організаціям. Перед собою й усіма органами влади регіону ставимо завдання: не збавляти темпів соціально-економічного зростання і з перших днів 2013 року активно працювати на розвиток регіону». 

Передаючи естафету новому очільнику області Дмитру Колєснікову, колишній її керівник (призначений віце-прем`єр-міністром) Олександр Вілкул зауважив, що торік, в умовах кризи, виконано головне завдання — забезпечено економічне зростання регіону. У 2010-му промислове виробництво на Дніпропетровщині зросло на 16,1%, у 2011-му — на 5,2%, а в 2012-му — на 3%. При цьому модернізовано низку підприємств  і досягнуто зменшення енергоспоживання на виробництві — на 3,5%. Не кажучи вже, що кожен шостий долар США, вкладений в Україні, працює на Дніпропетровщині. Також колишній керівник облдержадміністрації повідомив, що середня зарплата в області зросла і становить  3260 грн, а заборгованість з її виплати з 2009 року скоротилася в 7,5 раза  і нині становить 11,9 млн грн.

Тому його наступнику треба не збавляти темпи і продовжити працювати в цьому напрямку. Зокрема, слід завершити три потужні інфраструктурні проекти у Дніпропетровську. Будівництво об’їзної дороги, що вже вивела за межі міста 7,5 тисячі транзитних автівок, правобережного з’їзду з Кайдакського мосту і метрополітену (після 20-річної перерви).  Віце-прем’єр пообіцяв, що за чотири роки в Дніпропетровську підземку добудують. «За всіма цими проектами пройдені точки неповернення», — зазначив він.  

Зупинився він і на потребі продовжити соціальні і освітні проекти регіону. Зокрема, «Родина для дитини» (завдяки якій вихованці інтернатів знайдуть свої сім`ї), «Обласна електронна школа», «3-D дитсадок» (електронна реєстрація дітей у дошкільні заклади) тощо. Крім того, у новому році треба закінчити будівництво сучасного радіологічного центру на базі онкологічного центру, створити Єдину диспетчерську службу «швидкої допомоги» тощо. Зважаючи, що у 2013 році буде 70-а річниця битви за Дніпро, в бюджеті області передбачені кошти й на відновлення пам’яток Великої Вітчизняної війни.