ВОДООБМІН. Якість питної води у Харкові та кількох районах області поліпшиться завдяки оздоровленню одного з головних джерел водопостачання регіону — Краснопавлівського водосховища. Як поінформував директор департаменту комунального господарства Харківської міської ради Віктор Кітанін, воду в цій водоймі розбавлять дніпровською, у якої мінералізація менша, ніж у Краснопавлівському. До робіт з водообміну, які триватимуть аж 52 доби, приступили на початку липня. Кошти на їх проведення виділено з державного бюджету.

Таку операцію проводять не вперше. Адже вода до Краснопавлівського штучного басейну надходить із річки Сіверський Донець через канал Дніпро — Донбас, де відбувається взаємообмін із Дніпродзержинським водосховищем, наповненим дніпровською водою. А буфером для забезпечення безперебійної роботи каналу служить Орільське водоймище.

За правилами використання водних ресурсів річки Сіверський Донець Краснопавлівське водосховище може переливати воду об’ємом понад 120 млн куб. м. Однак через обмеження фінансування виникають  проблеми зі щорічною подачею води в Краснопавлівське водосховище. Востаннє такий обмін проводили у 2008 і 2010 роках, коли було подано 226 і 121 млн куб. м відповідно. Це дало змогу поліпшити якість води до нормативних значень і подавати її безперебійно до Харкова, Лозової, Первомайського, а також населених пунктів Харківського і Дергачівського районів області.