Галина РАДІОНОВА
для «Урядового кур’єра»

ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ. Щоб житлово-комунальне господарство України стало енергоефективним, потрібно 670 мільярдів гривень. Про це повідомив заступник голови Держенергоефективності Сергій Дубовик. За проектом Національного плану дій з енергоефективності до 2020 року, саме така сума потрібна для модернізації комунальної сфери за євростандартами.

Бюджет не може профінансувати таку колосальну суму, а комунальні підприємства — дозволити собі брати вкрай дорогі кредити у наших банках. Більш того, останні не зацікавлені у наданні коштів комунальникам, бо є чималий ризик з їх повернення. «Оптимальне рішення у цій ситуації — поміч міжнародних фінансових організацій, що надають грантову допомогу і дешеві кредити для розвитку енергоефективності комунальної сфери, — підсумовує Сергій Дубовик. — Приклад цього — Фонд східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля, який підписав з Україною договір про фінансування трьох енергоефективних проектів на понад 15 мільйонів євро грантової допомоги і близько 35 мільйонів євро технічного кредиту».

Натомість директор департаменту проектного управління та енергоефективності в сфері життєзабезпечення Мінрегіону Станіслав Захаров вважає, що з модернізацією ЖКГ не так затягували б, якби було встановлено економічно об∂рунтовані ціни на енергоносії для населення. Лише реальна ціна на газ для комунальників та обізнаність, як економити, може зробити споживання українцями енергоресурсів ефективним.

«Сьогодні із 24 тисяч котелень лише 285 переведено на альтернативні види палива. Доки комунальникам платитимуть дотовані 1039 гривень за тисячу кубометрів, неможливо впроваджувати альтернативні джерела енергії, — наголосив він. —  Лише у 2012-му комунальники отримали 12 мільярдів гривень дотацій. Якби вони спрямували їх на розвиток альтернативної енергетики у ЖКГ, Україна значно швидше просунулася б на шляху диверсифікації споживання енергоресурсів».

Крім того, варто зазначити, що на термомодернізацію мають право тільки ОСББ, а їх в Україні лише 20% загальної кількості будинків.