РЕСУРС. У Харкові створять швидку соціальну допомогу, яка дасть змогу вивільнити транспортні потужності служби екстреної медичної допомоги. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, нова служба забезпечить суто організаційний ресурс і допоможе скоротити час доїзду карет екстреної медичної допомоги до пацієнта. Адже серед загальної кількості викликів із проблем серцево-судинної системи, нещасних випадків, неврологічних захворювань і хірургічної патології є ще три категорії викликів, які обслуговуватимуться за іншою системою.

— Передусім це стосується перевезення хворих, — зазначив Ігор Шурма. — Адже нині для того, щоб перевезти пацієнта з одного стаціонару до іншого, не використовують транспорт медичної установи. Викликають «швидку», яка має як таксі відвезти хворого. І якщо у Харкові відстань такого перевезення становить до 20 км, то в області це може бути 100—150 км.

Заплановано, що в обов’язки обслуговування швидкої соціальної допомоги ввійде також категорія пацієнтів, яких доставляють для процедури гемодіалізу і перитонеального діалізу в урологічний центр.

Торік в області вже  намагалися  вирішити це питання шляхом створення соціальної швидкої  в соціальних службах. Нині нова служба охоплює п’ять районів Харківщини,  цього року придбають ще три автомобілі.