АКЦЕНТ

Глава уряду та керівник МЗС України прокоментували попередні висновки  міжнародних спостерігачів  

Вибори до парламенту пройшли спокійно, явка виборців була задовільною, загальна кількість зафіксованих порушень є незначною, а їх характер не викликає жодних побоювань щодо істотного впливу на результати голосування. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з представниками місії спостерігачів від Співдружності Незалежних Держав.

Глава уряду подякував спостерігачам за їхню роботу, підкресливши, що українська влада прийме будь-які об’єктивні оцінки щодо виборчого процесу. «Виходячи з наявної інформації про перебіг виборів, ми сподіваємося, що всі міжнародні спостерігачі завершать свою роботу з позитивними висновками. Я зустрічався зі спостерігачами перед виборами і сказав, що ми приймемо і врахуємо абсолютно всі об’єктивні висновки, але ми не приймемо необ’єктивних оцінок наших виборів. Ми доклали колосальних зусиль, щоб забезпечити вільне волевиявлення громадян. І можемо розраховувати на чесні оцінки», — висловив переконання Микола Азаров.

За його словами, в Україні вперше встановлено веб-камери на виборчих дільницях, тож будь-хто міг спостерігати за перебігом голосування. «Приємно, що техніка не підвела, працювала без збоїв на всіх дільницях», — сказав Прем’єр-міністр.

У свою чергу представники місії спостерігачів від СНД зазначили, що, на їхню думку і за їхніми спостереженнями, в усіх регіонах України вибори пройшли організовано, прозоро і за високої активності виборців. При цьому скарги та зауваження розглядали оперативно і змістовно, передає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

У зв’язку з оприлюдненими міжнародними оцінками парламентських виборів із відповідною заявою виступив і міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. Зокрема він зазначив, що у день виборів українці, керуючись своїми переконаннями і сумлінням, віддали голоси за політичні партії та кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах і підтвердили свою відданість європейським демократичним цінностям.

«Міжнародні спостерігачі підкреслюють створення належної законодавчої бази для проведення демократичних виборів, змагальний характер виборчого процесу, можливість для виборців обирати з різних політичних партій, спокійне та мирне проведення дня голосування. Більшість міжнародних спостерігачів позитивно оцінили процес голосування та підрахунку голосів. Так, міжнародна спільнота визнає, що майбутній склад Верховної Ради відображає волю українського народу, а в Україні зміцнюються традиції конкурентної демократії та парламентаризму», — йдеться у заяві Костянтина Грищенка, оприлюдненій прес-службою МЗС.

Водночас міністр зазначає, що міжнародні спостерігачі у своїх попередніх висновках вказали на низку недоліків під час організації та проведення виборів. У цьому зв’язку Костянтин Грищенко висловив переконання, що всі зауваження буде ретельно проаналізовано, а виявлені недоліки обов’язково враховано в подальшій роботі з удосконалення виборчого законодавства і практики.

За словами міністра, результати голосування дають змогу з упевненістю стверджувати, що основні засади внутрішньої та зовнішньої політики України залишатимуться незмінними.  «Обрання нового складу Верховної Ради створює сприятливі передумови для активізації здійснення демократичних та економічних реформ, ініційованих Президентом Віктором Януковичем, та подальшої реалізації стратегічного курсу на європейську інтеграцію», — заявив головний дипломат країни. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»