ДОБРОСУСІДСТВО

Без черг та комфортно мешканці Львівщини відтепер перетинатимуть українсько-польський кордон 

Півроку знадобилося українським митникам, щоб повністю змінився вигляд єдиного на українсько-польському кордоні пішого переходу в міжнародному пункті пропуску «Шегині — Медика». Адже умови, за яких  раніше доводилось  жителям українського прикордоння  добиратись до сусідів з Євросоюзу, були без перебільшення спартанськими. Хоча охочих потрапити в сусідню Польщу за спрощеною схемою не бракувало з часу його відкриття  у грудні 1997 року. Тиснява, нестача елементарних побутових умов, вимушені кількагодинні очікування під відкритим небом завжди дивували європейців. Та попри це, місцеві селяни  від «човникового бізнесу» не відмовлялися. Коли допікало безгрошів’я, а в прикордонних районах без роботи залишається більшість,  знову згадували про «дорогу життя» і вимушене гендлярство.

— Відтепер матимемо до сусідів цивілізовану «дорогу життя», — каже пані Люба, яка пішим переходом ходить до Польщі  щотижня, — не намерзлася, очікуючи своєї черги в теплому приміщенні, на паспортний та митний контроль затратила кілька хвилин. Тож можна бігти на ринок, аби швидко повернутися додому.

Втім,  жодних інших пільг для тих, хто перетинає кордон, не передбачено.  На  переході, за  словами начальника Львівської митниці Сергія Попазогло,  митний контроль здійснюватимуть за новими технологіями.      

Відкриття нового приміщення площею понад 700 квадратних метрів дало змогу створити комфортні умови для роботи  прикордонної та митної служб, обладнати сучасними технічними засобами для проведення митного контролю. Зокрема, сканером для огляду особистих речей громадян, облаштувати кімнату для особистого огляду, кабінки для паспортного контролю, необхідні побутові умови для персоналу та загального користування, удвічі - втричі зросте пропускна здатність пішого переходу та кількість людей, які зможуть перетинати кордон в обох напрямах, адже збільшено кількість смуг руху для громадян — раніше функціонували по одній на вхід та вихід, тепер по дві  та дві резервні. Тут постійно працюватиме, за словами керівника Львівської митниці, 5 — 6 робітників митної служби. Та головне, що на оновленому пішому переході черг не буде. Як, зрештою, унеможливляться й зловживання, адже у приміщенні встановлені  камери відеоспостереження. І все, що відбувається на пішому переході, можна побачити  навіть у моніторинговому  центрі Державної митної служби в Києві, а не лише Львівської митниці.

Європейський рівень комфорту для  роботи колег та перетину кордону відзначили й представники  митної служби Республіки Польща. Введення в експлуатацію цього об’єкта, будівництво якого тривало понад  4 роки, значно покращить умови перетину державного кордону  громадянам та прискорить час виконання митно-прикордонних процедур на цій ділянці державного кордону України. Для прикордонної Львівщини, наголосив голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк, цей об’єкт є особливо важливим з погляду  налагодження транскордонних зв’язків між  територіями сусідніх держав. Обійшлась реконструкція цього переходу міжнародного значення, який  щомісяця перетинає 10 —12  тисяч жителів прикордонних територій з обох держав,   у понад 6 мільйонів гривень. Тепер до Європи можна пішки  з комфортом ходити!