Як зробити, щоб негода не зіпсувала ваших планів та здоров’я? У першу чергу треба подбати про «правильне» взуття. Від того, наскільки воно добротне і якісне, залежатиме ваше самопочуття – особливо в зимові заметілі й відлиги. Надійні черевики чи чобітки допоможуть навіть… не підчепити вірус грипу чи таку дошкульну застуду. Так-так, пригадайте, як саме переважно у вас починається нежить та грип? Правильно – перемерзлі та змоклі ноги.

За порадою щодо вибору взуття я звернувся в першу чергу не до продавців у взуттєвих магазинах (їм аби продати – розхвалять будь-що), а до знайомого майстра із взуттєвої майстерні. Пан Микола Онуфрійчук, який багато років справно обслуговує увесь мій мікрорайон, про якість чобіт та туфель знає чудово – одразу оцінить, яка пара прослужить десяток років, а яка розклеїться й розійдеться по швах у першу ж сльоту.

Зекономити можете на дешевих джинсах чи сумку купити з дерматину, а на взутті гріх економити! – запевняє майстер. – Інакше щоразу доведеться купувати нову пару, бо дешеве взуття снігова каша з сіллю так роз’їдає, що воно навіть ремонту не підлягає. Тому раджу брати взуття перевірених фірм. Фірмове взуття виготовляють за зовсім іншою технологією, ніж «ширвжиток». Тому воно довговічне, ноги у таких черевиках не пітніють, і воду вони не пропускають.

Непрофесіоналу, за словами майстра-взуттєвика, складно, але під силу перевірити важливі деталі в обраній парі чобіт чи черевиків. Навіть якщо вони шкіряні, врахуйте, що якість шкіри буває різною. Занадто тонка чи неправильно оброблена може не прожити й одного сезону. Уважно огляньте взуття зсередини. Задник має бути дуже щільним, на ньому й на устілках не має відчуватися жодних зморщок і нерівностей.

Ще одна важлива перевірка – неодмінно взуйте обидва черевики чи чоботи перед покупкою і походіть у них по магазину перед покупкою. У добротному взутті вашим ногам буде зручно: підошва амортизує, устілка повторює контур стопи, ноги ніби самі просять руху. Такий ефект забезпечують найсучасніші технології виробництва взуття, «підробити» чи «імітувати» його неможливо. 

Олена ШЕКЕТА
для «Урядового кур’єру»