ДЕРЖДОТАЦІЇ. Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк під час візиту у Закарпаття взяв участь у нараді з обговорення розвитку агропромислового комплексу у регіоні за участі голови облдержадміністрації Олександра Ледиди і голів місцевих рад області. Під час неї з’ясувався неприємний факт: торік за програмою держпідтримки розвитку виноградарства у краї за Карпатами не закладено жодного гектара виноградників! Це попри те, що держава повністю компенсує витрати!

— У 2011 році працівникам галузі за цією програмою виділено 472,4 млн грн, — сказав міністр. — Це неприпустимо, щоб закарпатські виноградарі й садівники залишалися осторонь, адже тут чудові природні умови, є достатньо фахівців, свої традиції.

Міністр дав усне розпорядження директорові департаменту землеробства міністерства Олександрові Демидову про включення закарпатських виноградарів у програму «Закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними» на 2012 рік.

— Просимо дати нам змогу працювати, а не захищатися від перевірок фіскальних і контролюючих органів, — висловила наболіле голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Закарпатської області Юлія Пелешкей. Вона озвучила прохання з гірських і передгірських районів: — Виробники районів, де фермери виживають завдяки тваринництву, просять вирішити питання відшкодувань за відгодівлю молодняку великої рогатої худоби і свиней, а також за наявне поголів’я овець-ярок віком понад рік, безкоштовного проведення ідентифікації та реєстрації тварин. Дуже потрібна компенсація, хоча б часткова, вартості проектно-кошторисної документації будівництва фермерами тваринницьких приміщень, а також придбання обладнання.

У відповідь Микола Присяжнюк зауважив, що сільгоспвиробники часто не хочуть користуватися держдотаціями, бо разом із цими коштами приходить безліч перевірок. «У зв’язку з цим доповідатиму Прем’єр-міністру, щоб зменшити кількість інспектувань і зробити цивілізованою систему їх проведення, аби виробник міг ефективно працювати і нарощувати обсяги», — зазначив міністр.