Регулярне вживання однієї або трох чашечок кави в день знижує ризик інсульту серед людей, які не страждають від серцевих захворювань, повідомляє CNN з посиланням на дослідження, представлене на щорічних зборах Європейського товариства кардіологів.

У дослідженні, представленому в п’ятницю, 27 серпня, на щорічних зборах Європейського товариства кардіологів, вивчалася поведінка при вживанні кави у понад 468 000 чоловік, що взяли участь у британському дослідженні, в якому міститься докладна генетична інформація та дані про здоров’я більш ніж півмільйона британців. .

Дослідження також показали, що вживання кави в помірних кількостях може захистити дорослих від діабету другого типу, хвороби Паркінсона, захворювань печінки, раку простати, хвороби Альцгеймера, болю в спині тощо.

Що стосується серцевих захворювань, аналіз даних трьох великих досліджень, опублікованих у квітні, показав, що вживання однієї або декількох чашок звичайної кави з кофеїном в день пов’язане з довгостроковим зниженням ризику серцевої недостатності.

У порівнянні з людьми, які не пили кави, квітневий аналіз показав, що ризик серцевої недостатності з плином часу знизився від 5% до 12% для кожної чашки кави, споживаної протягом дня.

«Зв’язок між кофеїном і зниженням ризику серцевої недостатності була дивовижною», – сказав у квітні старший автор дослідження доктор Девід Као, медичний директор Колорадського центру персоналізованої медицини при Медичній школі Університету Колорадо в Аврорі.

«Кава і кофеїн часто вважаються «шкідливими» для серця, тому що люди пов’язують їх з прискореним серцебиттям, високим кров’яним тиском тощо. Постійний взаємозв’язок між збільшенням споживання кофеїну і зниженням ризику серцевої недостатності спростовує цей міф», – йдеться в заяві Європейського товариства кардіологів.

Нагадаємо, що серцева недостатність виникає, коли ослаблене серце не може постачати клітини організму кров’ю, достатньою для отримання кисню, необхідного для нормального функціонування організму. Люди з серцевою недостатністю скаржаться на стомлюваність і задишку, їм важко ходити, підніматися по сходах або виконувати інші фізичні навантаження.

Нагадаємо, раніше дослідники з Каліфорнійського університету прийшли до висновку, що морси, солодка вода, кава і чай підвищують ризик передчасної смерті у жінок.

Після заморозків у Бразилії вартість кави на Нью-Йоркській фондовій біржі наблизилася до максимуму за останні сім років. Бразилія – найбільший експортер кави в світі – другий рік поспіль стикається з природними катаклізмами. Якщо в 2021 році плантації кави постраждали від заморозків, то в 2020-му вони пережили найбільшу за останні 100 років посуху.

Поки незрозуміло, наскільки сильно заморозки вдарили по кавових плантаціях. Можливо, фермерам доведеться сильно обрізати дерева, що призведе до падіння виробництва і, як наслідок, подальшого подорожчання продукту. У будь-якому випадку низькі температури спровокують зменшення врожаю у наступні 3-4 роки.