ПЕРСПЕКТИВА. Українська делегація на чолі з віце-прем’єр-міністром — міністром інфраструктури Борисом Колесніковим вивчає досвід Фінляндії з будівництва доступного житла. З керівництвом Київської, Донецької, Одеської, Львівської, Дніпропетровської та Харківської облдержадміністрацій він відвідав будівельний майданчик готового для продажу житла «Маллет» у Гельсінському районі «Пасіла».

Незабаром буде визначено стандарти будівництва доступного житла і в Україні. «Ми наблизилися до прийняття єдиного стандартного варіанта, який дасть змогу зробити житло доступним для кожної української сім’ї. Ми обговоримо технології виробництва і разом з міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолієм Близнюком приймемо остаточне рішення, — сказав він, додавши, що перші будинки економ-класу планується звести за досвідом Фінляндії: — У фінів є чого повчитись: як зроблено вікна, балкони. Думаю, перший проект нам слід замовити у Фінляндії, залучити їхніх архітекторів».

«Якщо житло продаватиметься дорожче і більше, ніж на 12 років, то його ніхто не купуватиме. Квартира повинна коштувати до 6 тис. грн за кв. м і мати завершений вигляд», — підкреслив Борис Колесніков, додавши, що, якщо громадянин подасть необхідний пакет документів до банку, сплатить від 10 до 30% початкового внеску від вартості житла, то одразу отримає ключі.

Для компаній, які будуватимуть економне житло, уряд створюватиме сприятливі конкурентні умови, повідомляє прес-служба віце-прем’єра. А приватним компаніям, які купуватимуть обладнання для виробництва якісних сучасних залізобетонних конструкцій, Кабмін за дорученням Президента виділить пільгові відсотки за кредитами.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»