СПІВПРАЦЯ. У рамках Генеральної асамблеї Регіонального екологічного центру для Центральної та Східної Європи (РЕЦ ЦСЕ) відбулася офіційна церемонія підписання від імені уряду України Статуту Регіонального екологічного центру ЦСЄ та Угоди про правовий статус РЕЦ ЦСЄ. Про це повідомив під час брифінгу в Будинку уряду міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький, звітуючи про результати робочого візиту до Угорщини.

«Відкриття РЕЦ в Україні — знаковий політичний крок, очікуваний Європейським Союзом з 2008 року, внесений до порядку денного асоціації Україна — ЄС. Напрямки діяльності РЕЦ в Україні визначатимуть виключно пріоритетами в екологічній сфері, відповідно до державної екологічної політики», — зазначив міністр.

За його словами, РЕЦ входить до мережі регіональних екологічних центрів, що діють на Кавказі, в Центральній Азії та Росії. Центр заснований США, Європейською комісією та Угорщиною в 1990 році як незалежна, некомерційна і неполітична міжнародна організація, що сприяє розв’язанню екологічних проблем та підтримці співпраці між урядом, бізнесом і громадянським суспільством у галузі охорони навколишнього природного середовища.

Також Едуард Ставицький додав, що сьогодні РЕЦ діє на підставі Статуту, підписаного урядами 31 країни і Європейською комісією. Окрім країн-донорів, активну участь у діяльності РЕЦ беруть десятки міжнародних організацій, серед них — Економічна комісія ООН для Європи, Програма розвитку ООН, ЮНЕСКО, ЮНЕП, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, Глобальний екологічний фонд, Японський банк міжнародного співробітництва, Італійський трастовий фонд та інші, повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів.

«Приєднання України до РЕЦ дасть змогу не тільки поліпшити імідж країни, виконати взяті на себе зобов’язання в рамках Державної екологічної політики України до 2020 року та Національного плану дій з її впровадження, а й сприятиме підвищенню інтересу донорських організацій до збільшення кількості екологічних проектів в Україні та розморожування коштів бюджету Європейської комісії, призначених для здійснення проектів під егідою РЕЦ», — зазначив урядовець.

Він висловив сподівання, що вже в цьому році буде відкрито представництво РЕЦ Центральної та Східної Європи в Україні та розпочнеться плідна співпраця після ратифікації зазначених документів у Верховній Раді. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»