Фаіг ГУСІЄВ,
заслужений журналіст
Азербайджанської Республіки
для «Урядового кур’єра»

МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД. Під завісу 2012 року світ облетіла новина, що перші Європейські Олімпійські ігри у 2015 році проходитимуть у столиці Азербайджану. Ця подія увінчала букет торішніх міжнародних досягнень країни. А саме успішний виступ на лондонській Олімпіаді, конференція політичних партій Азії, різні міжнародні форуми, Євробачення-2012.

Завдяки міжнародному авторитету Азербайджану і продуманій та успішній політиці президента Ільхама Алієва інтерес до країни у світі рік у рік зростає. За дев’ять років незалежності Баку знайшло чимало нових партнерів навіть на нетрадиційних для співпраці континентах, зокрема у Латинській Америці, і поглибило стратегічне партнерство з давніми друзями.

Завдяки останньому товарообіг між Азербайджаном та Україною, яка є стратегічним партнером, зріс до 1,5 мільярда доларів. Президенти країн під час офіційних візитів не втомлюються повторювати про напрацьовані теплі партнерські відносини і про їх поглиблення, й не лише в енергосекторі. Прикметно, що готовність підставити плече Баку в підготовці до проведення  Європейських Олімпійських ігор у 2015 році, як це було з Євробаченням-2012 у Баку та перемогою азербайджанського дуету Ел та Нікі під час Євробачення у 2011-му, озвучив Президент України Віктор Янукович, вітаючи з цим азербайджанського лідера Ільхама Алієва.

 А те, що Азербайджан є успішним і стабільним партнером, думаю, ні в кого не викликає сумнівів. Адже за  роки незалежності економіка Азербайджану зросла втричі, тобто на 300%. Країна посіла 46 місце за  конкурентоспроможністю у світі й перше — на просторі СНД.

Позитивна динаміка триватиме і цього року, прогнозують експерти. Адже лише за 9 місяців 2012-го в економіку країни  інвестовано $16 мільярдів. Це дуже велика цифра. За цей час стратегічні валютні резерви країни збільшилися майже на $5 млрд — до $45 млрд. Грошові доходи населення зросли на 12% (сьогодні середньомісячна зарплата у республіці становить $500, а середня пенсія — $190, що є одним з найвищих показників на просторі СНД),  а інфляція — лише на 1,5%. За даними однієї з найавторитетніших економічних структур світу — Давоського економічного форуму, Азербайджан за макроекономічною стабільністю посідає 18 місце у світі. Напевно, немає потреби пояснювати, що це означає для такої маленької країни, як наша.

Ці успіхи відзначають й такі світові рейтингові агентства, як «Fitch», «Standard & Poor’s», «Moody’s». Сьогодні криза продовжує трясти низку економік Європи, але це жодним чином не позначається на Азербайджані. Його кредитний рейтинг зростає, зокрема завдяки зростаючій ролі країни в гарантуванні енергобезпеки Європи.

Прикметно, що поряд з інвестиціями у перспективні внутрішні й зовнішні глобальні проекти влада особливу увагу приділяє соціальному сектору, зміцненню обороноздатності, поліпшенню стану довкілля, освітній сфері. Сподіватимемося, що 2013-й не стане переломним і не похитне цього зростання і стабільності.