ДОСЛІДЖЕННЯ. Вітчизняні експерти за аналогією всесвітньо відомого «індексу бігмака», яким визначається, наскільки добре живуть громадяни різних країн, створили український «індекс борщу» та порівняли вартість національної страви в інших країнах, передає ТСНз посиланням ФІНАНСИ bigmir)net.

Як виявилось, у деяких багатих країнах борщовий набір коштує менше, ніж у біднішій Україні. Це свідчить про те, що ціни на вітчизняні продукти є завищеними.

Дослідники перевіряли вартість борщу в Україні, Росії, Білорусі, Польщі, Чехії та США – так би мовити, серед сусідів і в самому далекому зарубіжжі.

Найдешевший борщ виявився з білоруських продуктів – 7,94 грн за порцію, на другому місці – польський – 10,81 грн, і аж на третьому – український – 12,43 грн.

Чеський борщ – 14,61 грн за порцію. Майже 22 грн обійшлася тарілка борщу в далекому Чикаго, а в Москві – 23,71 грн.

Звичайно, розрахунки не претендують на істину в останній інстанції. Деякі продукти, традиційні для України, в інших країнах знайти складно. Наприклад, свіжий буряк в американських магазинах купити набагато складніше, ніж консервований. Але загальна тенденція підтверджує розмови українських заробітчан про те, що за кордоном продукти дешевші.