СПІВРОБІТНИЦТВО. Словацькі бізнесмени — за розширення співпраці з івано-франківськими колегами.

Машинобудування, електротехнічне виробництво, туризм — такі основні напрями подальшого бізнес-діалогу визначили учасники зустрічі з транскордонного співробітництва, що відбулася в Івано-Франківську між делегацією підприємців зі Словацької Республіки і керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, міськради, Торгово-промислової палати, ради підприємців Прикарпаття.

— За роки нашої співпраці виробився позитивний тренд у взаємовигідних експортно-імпортних операціях, — наголосив заступник голови облдержадміністрації Ігор Зварич. — В їх основі не лише сировинні ресурси. Івано-Франківська область експортує у Словацьку Республіку готові текстильні вироби, вироби з деревини, котли, а ввозить продукцію машинобудування.

На Івано-Франківщині діє 12 спільних податково активних українсько-словацьких підприємств. Переважно вони займаються переробкою деревини, торгівлею. Якщо порівнювати з минулими роками, обсяги експорту зросли на 7,7%, імпорту — на 6,3%.

— Контакти розвиваються, ми спостерігаємо відкритість вашого регіону і відчуваємо зацікавленість у реалізації спільних проектів з розвитку підприємництва, — підкреслив перший секретар Генконсульства Словацької Республіки в Ужгороді Олександр Шкурла. — Словаччина  готова високими темпами розвивати конкретну співпрацю з Україною, зокрема з Івано-Франківською областю.

Словацькі підприємці представили власні інвестиційні напрацювання в енергетиці, будівництві мостів, виробництві металевих конструкцій, наданні транспортних послуг, поводженні із твердими побутовими відходами. Очолив делегацію вже добре відомий на Прикарпатті депутат Національної ради Словацької Республіки Отто Бріксі. Зокрема завдяки його енергійним зусиллям підписана у 2001 році угода про міжрегіональну співпрацю між Івано-Франківською областю та Словаччиною і надалі набуває конкретики.