ДОКУМЕНТООБІГ

Платники податків уже оцінили надану їм можливість спілкуватися з контролерами через Інтернет

Електронне звітування до Державної податкової служби стає дедалі популярнішим серед представників малого та середнього бізнесу. Дистанційно спілкуватися з ДПС можуть власники цифрових підписів, які з травня цього року безкоштовно видає акредитований Центр сертифікації електронних ключів. Ця безплатна послуга — альтернатива придбання посилених сертифікатів у комерційних структур.

Звітувати, не виходячи з дому

Уже понад 75 тисяч платників податків — фізичних осіб отримали 102 тис. таких ключів, інформує прес-служба ДПС. Менш активні юридичні особи, які зазвичай замовляють кілька цифрових підписів на одну компанію. Тепер 42 тис. таких компаній мають 111,9 тис. підписів. А загалом клієнтами вищезгаданого центру вже стали 117 тис. платників податків, яким видано майже 214 тис. безкоштовних ключів. Враховуючи позитивну динаміку, у службі прогнозують подальше збільшення кількості звернень до центру сертифікації.

Популярність електронних послуг серед платників фахівці податкової пояснюють зручністю сервісу, який дає змогу підприємцеві не з’являтися щокварталу до інспекції для подання звітності, а надсилати документацію через Інтернет. У ДПС наголошують, що безконтактне спілкування з контролером обирають дедалі більше платників таких бюджетоутворюючих податків, як ПДВ, податок на прибуток та акциз.

Нині запроваджується ще один електронний сервіс для платників податків. Декларацію про майновий стан та доходи можна буде надсилати електронкою. Завдяки цьому  платники заощадять час на подання декларації та кошти на придбання бланків.

Як відомо, з 1 січня 2013 року, відповідно до Податкового кодексу, розпочинається кампанія декларування доходів за 2012 рік. Тож для зручності й поліпшення обслуговування підприємців та громадян діятиме сервіс, який даватиме змогу заповнити електронну декларацію. Платник зможе роздрукувати її та подати до інспекції у паперовому вигляді, а також надіслати в електронному, не виходячи з дому. Відзвітувати через Інтернет надасть можливість цифровий підпис.

Цифрова стрічка замість паперової

З наступного року дистанційно спілкуватимуться з податковою і підприємці, які працюють із касовими апаратами. Адже впроваджується електронна контрольна стрічка реєстраторів розрахункових операцій. Копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків формуватимуться на контрольній стрічці в пам’яті касового апарата або модема, який до нього приєднаний, пояснюють фахівці ДПС. Один раз на добу цей звіт автоматично передаватиметься на сервер обробки інформації ДПС. У службі наголошують, що завдяки нововведенню суб’єктам господарювання не потрібно буде закуповувати і зберігати протягом 3 років сотні кілограмів паперової контрольної стрічки. Тобто первинні документи відтепер зберігатимуться в електронному вигляді, а не в паперовому, що знімає з платників обов’язок зі зберігання цих відомостей.

Автоматична передача інформації значно спрощує процес звітування. У свою чергу, електронне подання звітності послаблює контроль за суб’єктами господарювання, що здійснюють розрахунки у готівковій формі. Завдяки такому формату моніторингу значно скоротиться кількість податкових перевірок. Адже розбіжності між поданою звітністю та первинною документацією виявлятимуться дистанційно та заздалегідь.

Як зазначають у ДПС, більшість перевірок такої категорії платників проводиться за заявами громадян та інформацією від державних органів про наявність правопорушень і є виключно крайнім засобом впливу на недобросовісних підприємців. Порівняно з минулим роком у 2012-му підприємства, що використовують касові апарати, контролери вдвічі рідше відвідували, а малі підприємства цієї групи — ушестеро.

До речі, фахівців ДПС протягом грудня проведуть низку навчальних семінарів з електронного звітування за допомогою касової техніки. Усі аспекти нових правил, що турбують підприємців, детально обговорюватимуть. У ДПС запевняють, що платникам дадуть півроку на адаптацію до нових вимог законодавства. І протягом першого півріччя 2013-го не застосовуватимуть штрафні санкції до користувачів касових апаратів за неподання такої звітності в електронній формі.