СЕРВІС. Отримання платником безкоштовного ключа електронного цифрового підпису віднині займає не більше 25 хвилин. Днями голова Державної податкової служби Олександр Клименко презентував акредитований Центр сертифікації електронних ключів, що працюватиме  у складі відомства.

— У цьому центрі та його регіональних відділеннях громадян обслуговуватимуть 150 кваліфікованих фахівців, які пройшли відповідне навчання, — повідомив високопосадовець, — ми гарантуємо не тільки швидкість, а й якість сервісу — унікальні криптографічні модулі українського виробництва, які пройшли всі державні експертизи та забезпечують надійний захист інформації. Запозичивши досвід передових країн, даємо можливість вільно завантажувати програми для створення електронних звітів та безкоштовно видаємо ключі електронного підпису. Це не завжди можна зустріти навіть у Європі. Однак  ми розуміємо, що для підвищення інвестиційної привабливості України треба пропонувати стандарти обслуговування на рівні навіть дещо вищому від кращих зразків.

Загалом мережа пунктів видачі та реєстрації електронних ключів досить розгалужена:  26 відділень в обласних центрах та 11 у столиці. Ще до кінця нинішнього року податкова служба має намір відкрити такі установи  в районних центрах та великих містах.

Скажімо, у столичній Голосіївській податковій інспекції виділено окремий кабінет, де три фахівці приймають клієнтів. Пакет документів, необхідних для отримання ключа електронного цифрового підпису, та інструкція для користувача розміщені на сайті ДПС.

— Це насправді досить вигідно платникам податків, — розповідає начальник відділу взаємодії зі ЗМІ Алла Дмитрук. — Сподіваємося, що за день наші фахівці обслуговуватимуть до 50 клієнтів (усього на території району зареєстровано 45 тис. платників). Усім їм не обов’язково приїздити в податкову, адже все можна зробити в електронному вигляді. До того ж,  ключі потрібно обновляти лише раз на рік, що також заощаджує час.

Утім, переманити до себе клієнтів тих п’яти комерційних офісів, що донині видавали електронні ключі, податкова планує як високим рівнем сервісу, так і безкоштовністю послуги.