СТАТУС ДЕРЖАВИ-СПОСТЕРІГАЧА.Франція готова проголосувати за підвищення статусу Палестини в ООН. Про це заявив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус. Голосування в Генеральній Асамблеї ООН за запитом Палестини пройде 29 листопада. У разі ухвалення резолюції Палестина отримає статус держави-спостерігача в ООН і зможе звернутися до Міжнародного суду для оскарження дій Ізраїлю.

«У цей четвер чи пятницю, коли це питання винесуть на голосування, Франція проголосує «за». У будь-якому випадку, утворення палестинської держави можна досягти лише за допомогою двосторонніх перемовин, до яких ми негайно і без додаткових умов закликаємо обидві сторонни», – заявив Лоран Фабіус.

Для ухвалення проекту потрібна проста більшість голосів 193-х країн членів Генасамблеї ООН. На сьогодні понад 130 з них визнали державність Палестини.

«Я думаю, що більшість націй проголосує за резолюцію. Ми доклали чимало зусиль, аби заручитися підтримкою якомога більшої кількості європейських країн, щоб вони проголосували «за», – заявив постійний представник Палестини в ООН Ріяд Мансур.

За кілька днів до голосування на підтримку проекту резолюції висловилась також Іспанія. США та Ізраїль виступають проти резолюції, яка за статутом ООН передбачає право на створення незалежної держави Палестини.

 Copyright © 2012 euronews