ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ. Учора відбулося перше засідання нового французького уряду, очолюваного прем’єр-міністром Жаном-Марком Еро, в якому  міністерські портфелі вперше в історії країни отримали 17 жінок і 17 чоловіків.

Утім, варто зазначити, що  ключові посади — оборона, економіка і фінанси, закордонні та внутрішні справи — дісталися все-таки чоловікам. Жінки відповідатимуть за юстицію, соціальну політику та охорону здоров’я, житло, культуру та, звісно, права жінок.

Серед першочергових питань, розглянутих новим французьким кабінетом, — ініціатива зменшити зарплату  VIP-чиновникам.  Очільник уряду запевняє, що, змушуючи простих людей затягувати паски під час кризи, керівництво має подати і власний приклад. Натомість опоненти кажуть, що у такий спосіб соціалісти борються за прихильність виборців перед парламентськими виборами.

Жана-Марка Еро було призначено прем’єр-міністром Франції 15 травня указом нового президента країни Франсуа Олланда. До призначення  обіймав  посаду мера в м. Нант, яку, втім, не залишив, і поки що поєднує. З 1997 року Еро очолював фракцію соціалістів у парламенті Франції.

Новому уряду дістався непростий спадок: економічний застій, рекордний рівень безробіття, великі боргові зобов’язання та зростаюче небажання пересічних французів працювати на користь інших членів Євросоюзу.