ЧИСТКА ПО-ФРАНЦУЗЬКИ. Французька поліція здійснила рейд поблизу міста Лілль, розігнавши два табори ромів і відправила усіх мешканців до Румунії. На літак до Бухареста посадили 240 осіб, виплативши їм по 300 євро компенсації. Цьому передували рейди у Парижі та Ліоні – звідти теж вислали майже чотири сотні циган. Постраждалі скаржаться, що з ними вчинили не по-людськи, і тепер їм ніде жити.

«У нас вилучили фургон, тепер доведеться спати просто неба. Це небезпечно для дітей, бо в них немає теплого одягу», – говорить мешканка знесеного табору Аніта.

Міністр внутрішніх справ Франції Мануель Вальс заявив, що у своїх діях поліція виходила з санітарно-гігієнічних міркувань. Мешканці Лілля зітхають з полегшенням:

«Нарешті буде покінчено з підпалами, пограбуваннями та проколотими колесами», – кажуть вони, звинувачуючи ромів у всіх «смертних гріхах».

Тим часом правозахисники критикують нового президента, заявляючи, що його політика щодо ромів нічим не відрізняється від дій Саркозі.

«Франсуа Олланд у листі від 27 березня обіцяв, що не буде нікого висилати без належного рішення. Що ж ми, зрештою, маємо? Він не дотримав обіцянки», – каже президент асоціації, що підтримує циган, Янн Лафолі.

У Франції мешкає до 20 тисяч ромів. Як вихідці з Румунії та Болгарії, вони є громадянами ЄС і не потребують дозволу на проживання в Європі. Однак Париж вимагає від них доказів працевлаштування та отримання доходів, необхідних для життя у Франції.

Copyright © 2012 euronews