В ОБХІД УКРАЇНИ. «Газпром» і «Болгарський енергетичний холдинг» підписали остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва газопроводу «Південний потік» на території Болгарії. Ним російський газ планують постачати через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи в обхід території України, яка зараз є головним транзитером. Будівництво газопроводу почнеться вже на початку грудня.

«Ми підписали протокол про остаточне інвестиційне рішення про будівництво газопроводу «Південний потік» на території Болгарії, – заявив очільник «Газпрому» Олексій Міллєр. – Болгарія разом з нами почала реалізацію цього проекту. Остаточне інвестиційне рішення означає, що обидві сторони дали остаточну згоду на старт проекту».

Газопровід проляже з російського міста Анапа дном Чорного моря через територіальні води Туреччини до Болгарії, а далі — через Сербію, Угорщину, Словенію до італійського міста Тарвісіо.

Ймовірно, до проекту також залучать Австрію та Хорватію. З усіма цими країнами «Газпром» уже підписав угоди.

Протяжність «Південного потоку» – 3600 км, а запланована потужність – 63 млрд. кубометрів на рік. Будівництво газопроводу планують завершити у 2015 році.

«Південний потік» – конкурент проекту «Набукко» – газопроводу для постачання сердньоазійського газу в обхід Росії.

Раніше цього року було завершено введення в експлуатацію газогону «Північний потік» дном Балтійського моря, але значна частина його потужностей залишається незавантаженою.

 Copyright © 2012 euronews