СВІТОВИЙ КІНОМАТОГРАФ. Фільм Пітера Джексона «Гоббіт: Неочікувана подорож» заробив мільярд доларів у світовому прокаті.

Екранізація роману Джона Толкієна зібрала 300 мільйонів доларів в США і 700 мільйонів - в інших країнах. Цього результату стрічка досягла менш ніж за три місяці світового прокату. Таким чином, «Гоббіт» став п'ятнадцятим в історії світового кінематографа фільмом, що зібрав мільярд доларів.

Найбільші касові збори «Гоббіта» крім США були відзначені в Німеччині (90 млн доларів), Великобританії (84,3 млн доларів) і Франції (44,9 млн доларів). В Україні фільм зібрав понад 4 млн доларів. У кінці лютого розпочався прокат «Гоббіта» в Китаї, і за десять днів стрічка зібрала понад 37 млн доларів, повідомляє Gazeta ua.

«Гоббіт: Неочікувана подорож» - перша частина кінотрилогії, що є продовженням іншої епопеї Пітера Джексона «Володар перстнів». Обидві трилогії засновані на творах Толкієна. Третя частина «Володаря перстнів» стала другим в історії кіно фільмом, що зібрав мільярд доларів. Загальні збори трилогії складають 2,92 мільярда. Наступна частина «Гоббіта»  під назвою «Гоббіт. Пустка Смауг» вийде 13 грудня 2013 року.