ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Луганчани разом із неякісними молочними продуктами купують собі алергії, отруєння та гепатити

Вживання неякісних молочних продуктів — одна з найбільш поширених причин інфекційних захворювань в області. Про це на засіданні Луганського прес-клубу розповіла завідувач гастроентерологічного відділення обласної клінічної лікарні Лідія Нетруненко.

— Зараз у відділенні токсикології перебувають 23 пацієнти з діагнозом отруєння шкідливими речовинами, що містяться в продуктах харчування. На щастя, летальних випадків за такого діагнозу в нас не було давно, але наслідки у вигляді стійких розладів здоров’я, на жаль, трапляються, — зазначила лікар.

За її словами, 13,5% всіх виявлених в Україні випадків алергічних реакцій  набуті внаслідок вживання людьми продуктів зі шкідливими харчовими добавками. А директор київського Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець, який теж брав участь у засіданні, додав, що в деяких продуктах міститься до 95% речовин, які мають шкідливий вплив на організм людини.

— Зокрема це пальмова олія, яку позначають на упаковках як «рослинну добавку». Вона не має жодної харчової цінності, але «шлакує» організм, що призводить за тривалого вживання до атеросклерозу, тромбозу, онкологічних захворювань. Також небезпечний діоксид титану (добавка Е 171), бо це найсильніший канцероген. Його часто використовують у молочних продуктах, — стверджує Юрій Чорнобривець.

За даними Інституту споживчих експертиз, приблизно 40% молочних продуктів містять шкідливі для організму добавки.

То як убезпечити себе та близьких? Учасники засідання Луганського прес-клубу вважають, що найкращий спосіб — уважно вивчати склад продуктів, зазначений на етикетці, й не купувати продукти, що містять велику кількість штучних компонентів.

— Голосуйте гаманцем лише за якісну продукцію! Не отруюйте себе за власні гроші — не купуйте неякісне, — закликає Юрій Чорнобривець. — Інших засобів впливу, крім того, аби зробити невигідною торгівлю ними, поки що немає.