СПІВПРАЦЯ

Тут відбувся гала-концерт за участі бухарестського  «Іон Дачіан»

Національний День Румунії щороку святкують 1 грудня, відтоді як 1918-го Трансільванія приєдналася до Румунії й цим завершився процес утворення єдиної Румунської національної держави. В Україні свято територіальних сусідів удруге відзначили гала-концертом у театрі оперети.

Міжнародний мистецький проект ознайомив українських глядачів із творчістю румунських співаків Ельвіри-Тіни Мунтяну, Даніели Владеску, Альфредо Йосифа Паску, Ернесто Фазакаса, Каталіна Ауреліан Петреску, Амелії Антоніу та солістів балету Моніки Мікаели Страт і Маріана Хорхоти. У концерті також брали участь провідні солісти та симфонічний оркестр Київського національного академічного театру оперети.

— Торік, коли я брала участь у першому спільному румунсько-українському гала-концерті, мене дуже вразила щирість і теплота, з якою нас зустрічала українська публіка, — розповіла солістка Бухарестського національного театру оперети «Іон Дачіан» Ельвіра-Тіна Мунтяну.

Запальний дует Амелії Антоніу та Каталіна Петрескуз вистави «Дудочка».
Фото надано Київським театром оперети

У свою чергу художній керівник київської оперети Богдан Струтинський так прокоментував цю подію:

— Мистецтво румунських акторів викликало неабиякий інтерес і у глядачів, і в експертів під час їхнього приїзду до Києва торік. Ми  впевнені, що новий візит  Бухарестського національного театру оперети «Іон Дачіан» в Україну перетвориться на своєрідний міжнародний міні-фестиваль оперети в Києві. А в майбутньому наша співпраця стане основою для проведення у Києві великого фестивалю музично-театральних мистецтв.

Київський національний академічний театр оперети — давній партнер Бухарестського національного театру оперети «Іон Дачіан». Дружні та партнерські стосунки почалися ще у 2008 році. У 2011-му на IV Міжнародному фестивалі музичних виконавчих мистецтв «Viata e frumoasa!» виставу київського театру оперети «Бал у Савойї» було визнано кращою за всю історію фестивалю. Тоді вперше співрежисером грандіозного гала-концерту став художній керівник Київського національного академічного театру оперети Богдан Струтинський.

12 листопада 2012 року Київський театр оперети з успіхом представив Україну на V Міжнародному музичному фестивалі  «Viata e frumoasa!», який традиційно проходить у Бухарестському національному театрі оперети «Іон Дачіан», де презентував оперету «Циганський барон» Й. Штрауса.

— Київська оперета — театр, який руйнує стереотипи. Ми не лише показуємо нові та улюблені вистави, а й влаштовуємо музичні атракції. Торік ми запропонували глядачам новий проект Київської оперети — концерт «Перлини світової симфонічної та вокальної музики», який мав шалений успіх. Цього року зіграємо концерт найкращих музичних творів короля вальсів Штрауса. Більшість творів у програмі концерту прозвучать уперше в Україні, — розповів Богдан Струтинський.