НЕБЕЗПЕКА. Відомий жарт «Дивний у вас ліс: спочатку ми ходили за грибами, потім — вони за нами» на Чернігівщині знайшов несподіване продовження. Тут у лісовому масиві після кількох туманних ранків любителі тихого полювання знайшли… Ні, не опеньки. А велику купу люмінесцентних ламп: фахівці Держекоінспекції у Чернігівській області нарахували їх 250 штук.

Поза сумнівом, ніхто не збирався влаштовувати на лісовій галявині ілюмінацію. А ось трагедія цілком могла статися.

— Кинути лампи просто неба — неприпустима недбалість, — каже головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ Держекоінспекції у Чернігівській області Тетяна Войтенко. — Це дуже крихкі предмети з небезпечним вмістом: 4 мг ртуті в одній лампі. Під час пошкодження корпусу випари цього сріблястого металу миттєво поширяться на 20 кубометрів повітря у концентрації, що призведе до гострого отруєння людини.

Уявляєте таку релаксацію в осінньому лісі? Ходить грибник, дихає свіжим повітрям, милується мальовничими краєвидами, аж раптом дерева і гриби починають дорогу перебігати? Адже випари ртуті передовсім впливають на центральну нервову систему. І дуже швидко отруюють фактично весь організм.

А якби той маленький «везувій» потрапив на очі не дорослим, а допитливим школярам, які, бавлячись, розтрощили б усю ту купу? Страшно навіть подумати про можливі масштаби катастрофи.

Господар того неподобства так і не знайшовся. Найімовірніше, то було підприємство, керівництво якого вирішило не завдавати собі клопотів, звертаючись до фахівців, котрі займаються демеркуризацією використаних предметів із вмістом ртуті. Добре, що трапилися свідомі громадяни, які звернулися до відповідних служб.